Website bijgewerkt en nieuwe blogs toegevoegd. Over bewegen!

Ik heb mij website wat anders ingedeeld en denk dat-ie zo overzichtelijker is. Of de lezer het daarmee eens is, moet hij of zij zelf maar beoordelen.

Ik heb o.a. een duidelijk wetenschappelijk artikel over het grote nut van bewegen vertaald en toegevoegd. Het gaat over 4 verschillende soorten bewegen, die allevier bewezen zinvol zijn. Je kunt het artikel hier lezen. Een ander (kersvers, namelijk februari 2024) artikel beschrijft dat aerobische training niet alleen de progressie van Parkinson vertraagt, maar de ziekte ook kan omkeren. Je vindt het hier. Ook vind je een recent artikel van dr. Ray Dorsey, dat gaat over de waarschijnlijke oorzaken van Parkinson en wat remedies. Vooral beweeg-remedies, hetgeen de reden is waarom ik dit artikel nu in deze blog aanhaal. Ook in het artikel van dr. Norman Doidge staat het nut (en de biochemisch verklaring) van bewegen beschreven. En het PD Warrior-programma en LSVT zijn beide oefenprogramma’s waarin bewegen centraal staat.

Natuurlijk wist ik al wel hoe belangrijk bewegen is (ik snelwandel/crosstrain en qigong tenslotte elke dag), toch pakte ik niet alle componenten van de in het artikel genoemde varianten op bewegen op (aan krachttraining heb ik namelijk een broertje dood). Ik vond dat ik wel meer dan genoeg deed.

Iemand sprak me daar trouwens onlangs op aan, en zei: “Jij hebt gemakkelijk praten, jij vindt bewegen leuk. Ik niet!”. Opmerkingen van anderen die wat schuren aan wie ik werkelijk meen te zijn, zetten me aan het denken. Hebben mensen dat beeld van mij? Als dat zo is, dan mag er wel wat gesnoeid worden in mijn kennelijk geëtaleerde overdosis aan sportzucht. Want, eerlijk is eerlijk … het liefst breng ik de hele dag door in een hangmat op La Palma met mijn lievelingsboeken, een thermoskan verse koffie en een doos bonbons. En mijn lievelingsman in een hangmat naast mij. Maar niets van dit heerlijke alles (nou ja, behalve die lievelingsman dan) zal een consistent onderdeel kunnen uitmaken van mijn leven-met-parkinson op aarde, als ik gezond oud wil worden. Misschien in het hiernamaals? Daar hoop ik dan maar op. Net als op een reuzensorbet met warme chocosaus en een rolkoekje-met-suikertjes, als ik ooit de hemel betreed. Want sinds ik ketogeen eet, geniet ik van alle zoets nog slechts in mijn dromen. Áls ik erover droom dan …

Maar … het verschil in hoe ik me voel na een dag intensief bewegen of een dag luieren, is zo groot als het verschil tussen een donsveertje en een stopnaald. Leve mijn oefen- en leefstijlprogramma.

Opnieuw geïnspireerd door de bovengenoemde artikelen en die over Jimmy Choi en John Ball heb ik nu contact opgenomen met een boks-docent en wil ik naast boksen een krachtcircuitje bij de fysio gaan doen. Thuis heeft manlief mij ‘de plank’ geleerd en doe ik nu tevens buikspieroefeningen. Ik zit nog in de spierpijn-fase. Ik bestel een springtouw. Dat ding kost nog geen 6 euro, inclusief verzenden.

Wordt vervolgd …

Eén reactie op “Website bijgewerkt en nieuwe blogs toegevoegd. Over bewegen!

  1. Zo herkenbaar, mensen vergeten gewoon dat het voor ons ook keihard werken is elke dag. Gelukkig wordt het beloond,anders was het ook niet te doen. Dank voor je mooi en stimulerende blog 👍💪❤️

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *