Qigonglessen in Wijk bij Duurstede

Waarom deze lessen?

In juni 2023 heb ik mijn Zhineng Qigong-docentendiploma gehaald na een opleiding van 20 zaterdagen bij Anne Hering aan de Qing Bai academie.

Daarnaast oefen ik sinds 2020 dagelijks een paar uur de 8 brocades, een qigongvorm die grenst aan de Martial Arts en veel wegheeft van Tai Chi.

Wat ik de afgelopen 3 jaren geleerd heb wil ik graag met jullie delen. En dat doe ik sinds september 2023 op de woensdagochtenden van half 10 tot half 11. Ik heb zelf Parkinson en dat zal je een beetje kunnen merken aan sommige van mijn bewegingen. Daarnaast geef ik de lessen als vrijwilliger. Om deze beide redenen zullen jouw kosten voor deelname ver liggen onder de gebruikelijke tarieven (rond de 4 euro per les). Dit idee is mogelijk gemaakt door Stichting Binding van de gemeente Wijk bij Duurstede, die dit initiatief ondersteunt vanuit het vitaliteitsakkoord.

Als je wil weten wat Qigong is en wat het mij heeft gebracht, klik dan hier

Als je het promotieartikel uit het Wijks Nieuws wil lezen, kijk dan hier: https://www.wijksnieuws.nl/lokaal/overig/955394/samen-vechten-tegen-parkinson-marianne-kreeg-de-diagnose-park)

Voor wie?

Iedereen met Parkinson of een andere chronische aandoening.

Kan ik dit wel?

Mochten de oefeningen te lang of te zwaar voor je zijn, dan hoef je niet alles mee te doen. Of kun je ze zittend vanuit je stoel doen. Je mag in de les: trillen(Parkinson), het niet kunnen, gaan zitten, een hese stem hebben, de hele les blijven zitten, of alleen 1 oefening meedoen. Je moet op je eigen grenzen letten! Als je alsnog twijfelt of dit wat voor jou is, bel me dan even.

Wat gaan we doen in de lessen?

  • We beginnen elke les met een warming-up uit de Zhineng Qigong.
  • Aansluitend oefenen en bestuderen we de 8 oefeningen van de 8 brocades (zie eerste filmpje hieronder). Elke oefening doen we in de les 12 x.
  • Daarna oefenen we vanuit de Zhineng Qigong de hele Lift Qi Up Pour Qi Down (zie tweede filmpje hieronder).
  • We sluiten af met een (soms geleide) meditatie

Daaromheen vertel ik jullie wat over de achterliggende theorie van Qigong in het algemeen en de oefeningen in het bijzonder.

Filmpje van de 8 brocades, zoals wij ze gaan oefenen:

Filmpje van de Lift Qi Up Pour Qi Down uit de Zhineng Qigong:

Na de les is er de mogelijkheid om in de koffieruimte naast de oefenzaal met elkaar een kopje koffie of thee te drinken en al of niet na te babbelen. De koffie of thee kost € 1,90.

Wanneer?

De lestijd is op woensdagochtenden van half 10 tot half 11 op de volgende dagen:

24 en 31 januari 2024

7, 14, 21 en 28 februari

6, 13, 20 en 27 maart

3, 17 en 24 april

1, 8, 15, 22 en 29 mei

5, 12, 19 en 26 juni

In een half jaar worden in principe 20 lessen gegeven. Van bovenstaand overzicht komen in 2024 dus 2 lessen te vervallen (bijvoorbeeld door ziekte van docent), waarvan je van tevoren per app bericht krijgt.

Waar?

De lessen vinden plaats in de activiteitenzaal van Stichting Binding, ingang Ewoud & Elisabeth Gasthuis. Als je door de draaideur bent binnen gekomen, dan ga je voor de receptie direct naar rechts. Je loopt dan door de koffieruimte tot aan de biljarttafel en gaat voor het biljart rechts de oefenzaal in.

Kleding

Je hoeft geen speciale kleding aan. Je dagelijkse kloffie is goed, mits je je er maar gewoon lekker in kunt bewegen. Schoenen, sokken of slofjes waarop je lekker staat en niet uitglijdt zijn wel fijn.

Kosten

De kosten voor de periode januari tot en met juni 2024 zijn door Stichting Binding vastgesteld op € 80,00 (20 lessen).  Als de contributie wijzigt, dan ontvang je  daarvan schriftelijk bericht.

Wanneer je midden in een kalenderjaar start met de activiteit, dan wordt naar rato de contributie berekend. Je betaalt dan vanaf het moment dat je gaat deelnemen.

De eerste les is een gratis proefles.

Nieuwkomers:

Van harte welkom! Lees even hier

Informatie en aanmelden

Aanmelden voor een gratis proefles kan bij de docent Marianne door een mail te sturen naar vechtentegenparkinson@gmail.com. Als je vooraf eerst even wil overleggen met Marianne of deze lessen voor jou geschikt zijn, stuur dan een mail met je telefoonnummer naar datzelfde mailadres. Marianne belt jou dan op.

Besluit je na de proefles om door te gaan, dan ontvang je een machtigingsformulier van Stichting Binding.

Afmelden voor deelname aan een activiteit

Als je niet meer wilt deelnemen aan de activiteit dan kun je dit doorgeven aan de administratie van Stichting Binding (administratie@stichting-binding.nl). Opzeggen bij Marianne is niet mogelijk.  Opzeggen dient plaats te vinden tijdens de lopende halfjaarlijkse activiteit voor 1 juni (1e halfjaar) of  voor 1 december (2e halfjaar). Er wordt geen contributie terugbetaald als je, door wat voor reden dan ook, niet kan deelnemen aan de activiteit. De contributie biedt jou de mogelijkheid om deel te nemen aan de activiteit. Voorwaarden voor deelname worden altijd bij het  inschrijfformulier geleverd.