De wetenschap is het er toenemend over eens dat hersenziektes vaak in de darmen, in het microbioom beginnen. En waar denk je als eerste aan, als je over je spijsverteringsstelsel denkt? Aan eten! Toch?
Ketogeen
Ik eet sinds begin 2022 ketogeen! Ik doe dat in een tijdraam van 6 uur (intermitting vasten) om mijn darmen opruimtijd (autofagie) te geven. Mijn eerste maaltijd is om 12 uur ‘s middags, mijn laatste om 18 uur. Tussen de avondmaaltijd en de middagmaaltijd eet ik niets.
Lees in mijn twee blogs verkrampte hamstring en ketogeen en vervolg ketogeen, door welke aanleiding ik tot deze rigoureuze eetverandering kwam en hoe deze reis begon.
Ketogeen eten houdt, heel kort samengevat, in dat ik max 25 gram koolhydraten per dag eet, rond de 100 gram eiwitten en veel vet. Mijn dieet bestaat dus uit vlees, vis, eieren, kaas, noten, kokosolie, olijfolie, roomboter, zaden & pitten en groenten die boven de grond groeien.
Vanaf de eerste week dat ik de ketonische eetstijl praktiseer, merk ik enorme vermindering van mijn symptomen op! Vooral (maar niet uitsluitend) de non-motorische. Dus niet alleen elke dag douchen als een eskimo, maar daarnaast ook eten als een eskimo! Leuk toch?
Ik heb 4 aparte pagina’s gewijd aan de volgende 4 onderwerpen:
- Het darmmicrobioom en wat is daarover bekend bij mensen met Parkinson?
- De ketogene leefstijl – de praktijk. Hoe doe je het nou precies?
- De ketogene leefstijl – de theorie. Misschien ‘geloof je het pas’ als je weet hoe de leefstijl door wetenschappelijke studie onderbouwd is.
- Carnivoor, hoe doe je dat?
Opmerking: wat voor mij en voor vele anderen goed is, geldt misschien net niet voor jou. Professor Tim Spector benadrukt in zijn boek ‘ingelepeld’ dat er geen algemene voedingsregel is die voor iedereen geldt. Ieder individu reageert op zijn eigen patroon op een voedingsstijl. Als voorbeeld: an sich is een aantal koppen koffie per dag goed voor je microbioom, maar als jij er last van krijgt, dan kun je het wellicht beter laten staan. Ik zou zeggen, probeer het ketogene dieet een paar maanden en trek daarna je conclusie of dit jou iets brengt.
Voor iedereen (niet specifiek voor parkinsons) geldt volgens Professor Tim Spector wel: eet gevarieerd, eet verse producten, mijdt bewerkte producten en levensmiddelen met chemische toevoegingen als E-nummers, mijdt bewerkte- en zadenoliën, sla af en toe een maaltijd over, wees spaarzaam met koolhydraten en niet te zuinig met gezonde vetten.
Hoe eten mijn ‘goeroes’?
- Dr. Bruce Five, Dr. Mary Newport en Dr. Matthew Phillips raden een ketogene eetstijl aan!
- Bianca Molle eet geen gluten, zuivel, suiker en drinkt geen alcohol;
- John Coleman eet geen gluten, zuivel, suiker, zoetstoffen en drinkt geen koffie en alcohol;
- John Pepper eet geen zuivel, suiker, drinkt elke dag 1 glaasje wijn en geen koffie;
- Collin Potter eet geen gluten, zuivel, suiker en zoetstoffen en drinkt geen koffie en alcohol;
- Prof. Karen Rafael eet ketogeen;
- Prof. Dr. Sarah King raadt gluten, zuivel, suiker, zoetstoffen, mais, soja, gebakken spijzen en alcohol af;
- Dr. Laurie M. Kinsey raadt zuivel, suiker en zoetstoffen af, een glaasje biologische wijn kan;
- Manfred Poggel eet geen gluten, zuivel, suiker en zoetstoffen en drinkt geen alcohol;
- Dr. Robert Rogers raadt gluten, zuivel, suiker en zoetstoffen af;
- Dr. Terry Wahls raadt een leefstijl aan met elke dag 9 koppen groenten, geen zuivel en ei, wel vis, boter, (kokos)olie en 9 koppen groenten.
Prof. dr Pierre Capel raadt vooral de additieven met de volgende E-nummers af :
- Smaakversterker Glutamaat E 621 – E 625
- Emulgatoren E 433 en E 466
- Aspartaam E 951
Ook belangrijk!
Met eten is nóg iets belangrijk. Eet in rust en in een fijne sfeer. Volgens de Traditionele Chinese Geneeskunst is snel eten en eten als je intussen gestressed bent (dus ook lopen tijdens het eten of ruzie hebben met je tafelgenoten), niet goed voor je spijsvertering en je gemoed.
Overigens hoor ik van andere Parkinsons dat zij goede effecten bemerken bij intermitterend vasten. Zie hier een youtube over de positieve effecten daarvan. Professor Bas Bloem raadt de mediterrane voedingsstijl aan. Het gaat erom welke voedingsaanpassing bij JOU past, waarbij je darmen goed en pijnloos functioneren en bij welke voeding jouw energievoorraad het meest constant blijft. Maar dit is soms makkelijker gezegd dan gedaan/ontdekt.
Hoogleraar genetische epidemiologie Tim Spector geeft in zijn boek ‘de dieetmythe, de echte wetenschap achter wat wij eten’, de volgende voedingsadviezen:
- Een dieet dat voor iedereen geschikt is, bestaat niet. Ons darmmcrobioom is erg individueel en we reageren allemaal anders
- Eet gevarieerd om het darmmicrobioom gunstig te voeden. Dat is: elke week 30 verschillende soorten planten, noten, zaden en kruiden meegerekend
- Verzadigd vet is niet de boosdoener. Kaas en yoghurt en olijfolie zijn heilzaam
- De meeste vitaminesupplementen werken niet en zijn geen vervanger van een goed eetpatroon
- Er is geen ander wetenschapsgebied dan voeding, dat doet denken aan een verzameling rivaliserende godsdiensten, met elk hun eigen hogepriester, zendeling, gelovigen en ongelovigen.
- Het feit dat we geen rekening hebben gehouden met onze microben, is de grootste reden van mislukken van diëten en voedingsadviezen
- Lichaamsbeweging is goed voor de soortenrijkdom en het functioneren van het darmmicrobioom.
- Transvetten en zadenoliën zijn erg slecht voor je
- De gevaarlijkste mythe is dat we allemaal hetzelfde reageren op bepaald voedsel. Iedereen (zelfs identieke tweelingen) heeft een eigen, uniek darmmicrobioom en reageert daardoor op zijn eigen, unieke manier op en dieet of voedingsmiddel
- Uitzondering: Suiker, zoetstof, conserveermiddelen, anto-sceptische mondspoelingen, bewerkte voedingsmiddelen, light-producten, antibiotica, fastfood, chemicaliën, pesticiden en e-nummers verstoren ieders darmmicrobioom zeer en zijn voor iedereen slecht!
- Eet kaas, volvette yoghurt, noten, zaden, gefermenteerd voedsel, vlees, vis, olijfolie, pure chocolade, noten en drink sterke koffie
- Sla af en toe een eetmoment over. Je bioom krijgt dan gelegenheid tot een extra schoonmaakbeurt van de darmwand
- Wees niet ‘te schoon’. Aai elke dag een dier
Dr. Laurie K. Mischley van de Bastyr University (een particuliere universiteit voor alternatieve geneeskunde) voert momenteel een langdurig onderzoek uit onder Parkinsons, waarin zij uitgaat van de hypothese dat voeding en leefstijl invloed hebben op de progressie van Parkinson. De eerste bevindingen lijken de hypothese te bevestigen. Ik mag meedoen met haar onderzoek.
