Ketogeen en intermitting vasten

Ik eet sinds januari 2022 ketogeen. Ketogeen eten houdt, heel kort samengevat, in dat je max 25 gram koolhydraten per dag eet, rond de 100 gram eiwitten en veeeel vet. Mijn dieet bestaat dus uit vlees, vis, eieren, kaas, noten, kokosolie, extra vierge olijfolie, roomboter, zaden & pitten, een beetje Griekse yoghurt, 92% chocolade en groenten die boven de grond groeien. Vanaf de eerste week dat ik de ketogene eetstijl praktiseer, merk ik enorme vermindering van mijn symptomen op! Vooral de non-motorische. Ik kreeg (en krijg, zelfs na 2 jaar nog toenemend) meer energie, mijn cognitie, geheugen en stemming verbeter(d)en, de onbestemde angst- en pijnklachten zijn verdwenen en mijn blaasklachten hielden op te bestaan. Dus niet alleen elke dag douchen als een eskimo, maar daarnaast ook eten als een eskimo! Leuk toch?

Een jaar later voegde ik daaraan intermitting vasten toe. Ik eet sindsdien mijn ketogene maaltijden in een tijdraam van ongeveer 6 uur. Mijn eerste maaltijd op een dag is rond 12 uur ‘s middags, mijn tweede rond 18 uur. Soms eet ik maar 1 maaltijd per dag (OMAD, one meal a day). Beide is niet moeilijk, want als je geen koolhydraten eet, krijg je tussendoor haast geen honger. Wat is het nut van intermitting vasten? Door langere periode niet te eten, wordt in je lichaam een intern proces opgestart, dat heet autofagie. Het is een intracellulair pad gericht op het verwijderen en recyclen van oxidatief beschadigde eiwitten en mitochondriën. Het is een zelfreiniging van jouw lichaamscellen die wordt opgestart zodra het metabole systeem in rust is. Bij elke voedselinname ontstaat namelijk een ontstekingsreactie waardoor het lichaam veel minder toekomt aan reiniging en recycling.

Lees in mijn blog verkrampte hamstring en ketogeen, door welke aanleiding ik tot deze rigoureuze eetverandering kwam, hoe deze reis begon en verliep en andere wetenswaardigheden.

Ervaringsdeskundige William Curtis heeft zijn eigen mooie verhaal. Bekijk hieronder zijn YouTube om te horen wat dat is:

https://www.youtube.com/watch?v=X_zg3iTi0M0&t=11s

Ik werd ook zeer geïnspireerd door het lezen van het boek van Dr. Bruce Fife, Dr. Terry Wahls en het bekijken van de youtubes van Dr. Mary Newport. Ze pleiten er allen voor dat een ketogene leefstijl de verschijnselen van Parkinson significant kan verminderen. Daar begon mijn ontdekkingsreis!

Al gravende vond ik een wetenschappelijk onderzoek dat is uitgevoerd door Dr. Matthew Phillips, waarin met cijfers geduid werd dat vermindering van gemiddeld 41% van met name non-motorische klachten plaatsvindt als het lichaam van iemand met Parkinson 8 weken lang in ketose is. Later kruisten steeds meer ervaringsverhalen en publicaties mijn pad die de gunstige effecten beschreven van het weglaten van koolhydraten en het verminderen van eetmomenten bij Parkinson. Eén wil ik hier zeker melden en dat is een onderzoek dat het effect van een ketogene leefstijl onderzoekt op de alfa-synucleïne accumulatie (wat wordt verondersteld de veroorzaker van Parkinson te zijn). Het is uitgevoerd door de Michael J. Fox-foundation. Uit dit onderzoek blijkt dat – bij muizen althans – de hoeveelheid alfa-synucleine in het brein significant vermindert bij de ketogene leefstijl:

https://www.michaeljfox.org/grant/effect-dietary-ketosis-alpha-synuclein-accumulation

Met de ketogene leefstijl krijgen de mitochondriën van de hersenen een schonere en krachtigere brandstof aangereikt (ketonen) die efficienter wordt opgenomen dan glucose en bovendien minder belastende afvalproducten (vrije radicalen) in hersenen achterlaat. Verondersteld wordt namelijk dat mensen met een neurodegeneratieve aandoening insulineresistent zijn en problemen hebben met het omzetten van glucose in energie, oftewel een metabole disfunctie onder de leden hebben. Lees en kijk vooral even de pagina van Dr. Matthew Phillips als je precies wil weten hoe dat zit.

Of bekijk onderstaande youtube van de voedingsdeskundige Amy Berger, die onlangs sprak op het Ancestor Health Symposium:

De Haagse internist Dr. Yvo Sijpens licht in onderstaand uitstekende filmpje toe wat precies de ketogene leefstijl inhoudt, hoe hij het zelf doet (leuk en praktisch!) en waarom een leefstijl met koolhydraten zoveel verschillende welwaartsziekten veroorzaakt:

Zoek je nog meer inspiratie? Of heb je moeite te geloven dat deze leefstijl, die lijnrecht indruist tegen gevestigde voedingstheorien, écht safe is? Of geloof je nauwelijks dat het zoveel voordelen biedt? De cardioloog dr. Brett Scher heeft tientallen artsen en ervaringsdeskundigen geïnterviewd die het ketogene dieet (in combinatie met leeftstijlinterventies die op deze website beschreven zijn) aanbevelen en hebben uitgevoerd. Nadruk in de verzameling interviews ligt op de gunstige invloed van de ketogene leefstijl op psychische klachten als angst, depressie, ADHD, Alzheimer, vergeetachtigheid, pijnsyndromen etcetera. Je kunt de geweldig interessante YouTubes (ook een interview met de befaamde Dr. Matthew Phillips) zien op het YouTubekanaal Metabolic Mind van Bazukhi-groep. Ik plaats er eentje:

Mocht ook jij geïnspireerd zijn en wil ook jij ketogeen gaan eten, dan kun je lezen op deze pagina hoe ik destijds met deze leefstijl ben begonnen en kun je in mijn blog lezen hoe het mij de eerste maanden verging. Je vindt daarin ook wat extra theoretische onderbouwing.

Nog wat wetenswaardigheden:

Dr. Stephen Phinney en Dr. Jeff Volek schrijven in hun boek ‘The art and science of low carb‘ dat uithoudingsvermogen en piekinspanning bij getrainde atleten onafhankelijk zijn van de energieleverancier (glucose of ketonen), mits zij een aanpassingsperiode inbouwen. Deze periode heet keto-adaptatie. Zij adviseren dan ook niet om ketogeen te gaan eten vlak voor een wedstrijd. Je lichaam heeft minimaal 3 weken (maar anderhalf jaar komt ook voor!) nodig om zich op metabool en cellulair niveau aan te passen aan het feit dat energie nu uit vetverbranding wordt gegenereerd. Prof. Dominic d’Agostino, specialist op het gebied van ketogeen, noemt een minimum van 3 maanden. Je energiebeschikbaarheid gaat in deze overgangsperiode wel omhoog, doordat je toenemend meer en beter werkende mitochondria krijgt. Voor sommige mensen in onze graancultuur duurt deze wen-periode veel langer.

Een stukje (speciaal voor hen interesse hebben in biochemie) uit de – overigens erg interessante – lesstof: welke mechanismes zijn bij een ketogeen dieet van toepassing op Parkinson?

  • Signaleringseffecten van ketonen;
  • Verminderde glutamaatsynthese, verhoogde GABA- synthese;
  • Verhoogde ATP-productie;
  • Omzeilen van defecten in de mitochondrale transportketen;
  • Mitochondrale biogenese;
  • Mitofagie;
  • Verbeterde weerstand tegen apoptose in neuronen;
  • Veranderde neuronale celmembraampotentiaal;
  • Verminderde vorming van ROS;
  • Betere werking gluthation;
  • Verminderde glycolyse;
  • Signaleringseffecten van verzuren;
  • Verminderde hyperglykemie en hyperinsulinemie;
  • Verschuiving van glucoseverbranding naar vetverbranding;
  • Gunstige veranderingen in het microbioom.