Ketogeen – startplan

Maar … hoe dóe je het? Hoe begin je?

Ketogeen eten houdt in dat je elke dag max 25 gram koolhydraten, ongeveer 100 gram eiwit en veel gezond vet eet. Het liefst zoveel mogelijk onbewerkt en onbespoten voeding als je daarbij je darmmicrobioom wil ondersteunen (niet onbelangrijk bij Parkinson!), maar voor het keto-effect hoeft dat op zich niet.

In mijn koelkast ligt meestal biologisch vlees, wat spek, wilde vis, biologische eieren, kaas, slagroom, griekse yoghurt of kokosyoghurt (zitten minder koolhydraten in), roomboter en wat blauwe bessen. In mijn kast staan bepaalde soorten koolhydraatarme noten (walnoot, pecan, hazelnoot (en hazelnootpasta), macademia, amandelen), kokosolie, MCT olie, olijfolie, wat gefermenteerde voedingsmiddelen (zuurkool, ongezoete augurken), zaden & pitten (lijnzaad, hennep, chiazaad, pompoenpitten…), een zak amandelmeel en een plak 92% chocolade. In de groentela ligt vaak iets van groente die boven de grond groeit en champignons. In de tuin heb ik wat potten met verse kruiden. Ik drink koffie (met slagroom), thee en (bron)water. Soms maak ik bottenbouillon en vries daarvan kleine porties in.

Dat is het!

Hoe begon ik met deze leefstijl? Een 10-stappenplan:

  1. Ik las op internet en vroeg aan mede-Parkinsons wat de ketogene leefstijl precies inhoudt.
  2. Ik las welke obstakels je als Parkinson kunt tegenkomen (zie ook mijn beide blogs ketogeen en verkrampte hamstring en ketogeen vervolg te lezen. Tijdelijk kunnen tremoren ontstaan, ik me wat prikkelbaar voelen, ik wat meer dorst hebben, mijn spieren wat minder powerfull voelen, mijn ontlasting wat veranderen en kan ik keto-uitslag krijgen. Mijn lichaam heeft kennelijk tijd, soms vele maanden, nodig om aan de nieuwe brandstof te wennen
  3. Ik besprak met mijn man dat ik dit wilde proberen en vroeg zijn commitment. Hij gaf die. Sterker nog … het doet mee!
  4. Deze eerste 3 punten gingen over mijn voorbereiding. Nu ging ik aan de slag! Ik stopte met het eten van producten met E-nummers, glutenvrije pasta’s en volkoren rijst, en met het drinken van verse sinaasappelsap en andere vruchtensappen. En opeens ging, na jarenlang vegetarisch en zuivelvrij te hebben gegeten, vlees, lever, kaas en yoghurt eten.
  5. Ik downloadde de eetmeter-app op mijn telefoon en hield vanaf de eerste dag erop bij wat ik zoal at. Ik lette daarbij vooral op wat ik aan koolhydraten en eiwitten tot me nam. Ik las wat op etiketten van verpakte producten staat om gevoel te krijgen welke voedingsstoffen er in welk product zitten.
  6. Ik gaf koolhydraatrijke en bewerkte voedingsmiddelen die ik had staan in mijn voorraadkast weg: het pak glutenvrije ontbijtgranen, de pot biologische heidehoning en de ecologische vruchtensap zonder toegevoegde suikers. Ik verving mijn flessen zonnebloemolie en het pakje becel in olijfolie, roomboter, kokosolie en MCT olie. Ik schafte al doende een voorraad aan van de in de eerste alinea genoemde levensmiddelen. Ik ging nog niet terug naar de 25 gram koolhydraten, maar nam daar een week de tijd voor.
  7. Ik schafte via internet ketonen urinestripjes aan en een ketonen bloedmeter om na het beginnen met deze nieuwe leefstijl te meten of ik ‘in ketose’ was. Want dát is mijn doel! Je bent in ketose als je meer dan 0,5 mmol ketonen in je bloed meet. De urinestripjes zijn veel goedkoper dan de teststripjes voor de bloedmeter, maar geven na een aantal weken ketogeen eten een fout-negatieve uitslag, hoorde ik. Dit komt omdat je lichaam en ook je nieren steeds meer ketonen opnemen (wat je wil!), waardoor de uitscheiding via urine vermindert. En als je levodopa gebruikt, dan kunnen de urinestripjes weer juist vals-positief uitwijzen. Maar dat gebruik ik niet.
  8. Ik schafte een potje electrolietenpoeder (waarin natrium, kalium, calcium en magnesium zit) en wat extra magnesium aan, omdat je in ketose deze mineralen minder goed zult gaan vasthouden. Dat komt omdat je vocht gaat verliezen als je haast geen koolhydraten meer eet. Suiker houdt namelijk vocht vast. De poeder en pillen werken tegen spierzwakte en kramp en verminderen de verschijnselen van de ketogriep. Sowieso zal ik er op moeten letten dat ik wat extra zout (natrium) en eventueel wat dieetzout (kalium) aan mijn eten toevoeg. Dat zout ongezond is en je bloeddruk verhoogt, blijkt een mythe te zijn. Ik zag daar een mooie youtube over.
  9. Ik las op internet wat ketogriep is. Als je je koolhydraten vermindert naar max 25 gram per dag, dan kun je je een paar dagen of zelfs een paar weken minder fijn voelen. Dat heet ketogriep. Electrolieten/wat extra zout tot je nemen en wat extra gezonde vetten eten (dat mag zoveel zijn tot je je verzadigd voelt), zou helpen.
  10. Ik schroefde de koolhydratenkraan dicht tot minder dan 25 gram per dag. De eerste week voelde ik me inderdaad niet zo lekker. De meeste ketogriepverschijnselen kreeg ik wel. Het nachtelijk zeer veel plassen en klaarwakker zijn, vond ik de meest lastige. Na een paar weken was dat over! Zie verder mijn beide blogs verkrampte hamstring en ketogene leefstijl en vervolg ketogeen.

Sinds kort ben ik gecertificeerd ketogene leefstijlcoach, omdat ik graag alles wil weten over deze interessante leefstijl. Omdat ik geen medische HBO-opleiding heb, mag ik jou niet begeleiden, maar kan natuurlijk wel mijn ervaringen met je delen. Daarnaast ben ik lid van de facebookgroep Parkinson en ketogene leefstijl, die is gestart door een enthousiaste, veel-wetende mede-parkinson die al jarenlang succesvol de ketogene leefstijl praktiseert. Het is leuk om ervaringen met elkaar uit te wisselen of een eventuele vraag te stellen in deze leuke facebooksetting.