Dr. Bruce Fife, Parkinson bestrijden met een ketogeen dieet met veel (!) kokosolie erin

Het boek heeft als titel ‘Stop Alzheimer nu! Hoe je dementie, de ziekte van Parkinson, ALS, MS en andere neurodegeneratieve stoornissen kunt voorkomen en doen keren’.

Dat belooft wat!

Voorwoord

Het voorwoord wordt geschreven door Dr. Blacklock, gastprofessor aan de Belhaven University in Mississippi, redachtielid bij 2 vooraanstaande wetenschappelijke bladen en voorzitter van het Theoretical Neurosciences research. Hij is onder de indruk van het boek voor wat betreft medisch wetenschappelijke onderbouwing en beoordeelt het als totaalwerk dat zowel (mogelijke) oorzaken als ook wat er precies in de hersenen gebeurt bij mensen met Parkinson als zeer betrouwbaar en compleet!

Samenvatting

Hoofdboodschap van het boek is dat Alzheimer, maar ook andere neurodegeneratieve aandoeningen vaak voorkomen of verminderd kunnen worden door het naleven van een ketogeen dieet. Een ketogene eetstijl is een voedingsstijl waarbij per dag maximaal 25 of 50 mg koolhydraten mogen worden geconsumeerd en de voeding zeer vetrijk is, met goede vetten! Dat is een totaal andere levensstijl dan de ons allen bekende: juist weinig vet, zeker geen dierlijk vet, en volkoren granen en fruit.

Kokosvet heeft vele eigenschappen die bevorderend zijn voor de gezondheid in het algemeen en neurodegeneratieve aandoeningen in het bijzonder)

Wat gaat er (o.a.) mis in het brein?

De boekschrijver Dr. Bruce Fife stelt dat de hersencellen bij Alzheimer, maar ook bij alle andere neurodegeneratieve ziekten een duidelijke achteruitgang vertonen in de energiestofwisseling, die leidt tot afsterven van hersencellen en verlies van hersenvolume. Glucose wordt in mindere mate opgenomen, waardoor hersencellen sterven. Ketonen daarentegen zijn een alternatieve brandstof die veel efficiënter is en wel volledig door hersencellen wordt opgenomen. De mens maakt zelf ketonen aan als hij in zijn voeding zo goed als alle koolhydraten schrapt. Extra ketonen worden aangemaakt als de mens zich voedt met middellange vetzuurketens, een stof die met name voorkomt in kokos- en palmolie (en in moedermelk).

Omdat er bij alle neurodegeneratieve aandoeningen een stoornis in de glucosestofwisseling wordt waargenomen, worden ze beschouwd als verschillende uitingen van diabetes 3. Ongeveer 2 op de 3 mensen met diabetes heeft 1 of andere vorm van neuropathie, eveneens een aandoening van het zenuwstelsel. Er is dus een link tussen glucosestofwisseling en zenuwstelsel.

Mogelijke oorzaken van een neurodegeneratieve stoornis

Niet alleen een verstoorde glucosestofwisseling is de oorzaak van neurodegeneratieve ziekten. Ook letsel, oxidatieve stress, verwoesting door vrije radicalen, chronische ontsteking en ophoping van giftige metalen spelen een rol. De boekschrijver noemt hierna:

  • Letsel door brute kracht of zuurstoftekort;
  • Medicijnen. De schrijver maakt hierna een zeer uitgebreide opsomming: verdovingsmiddelen (bijvoorbeeld anti-depressivum, narcose) en pijnstillers (ook paracetamol), anticholinergica, statines (cholesterolverlagers), steroïdhormonen;
  • Drugs;
  • Gifstoffen uit het milieu en uit de voeding als pesticiden, cyanobacteriën, voedingsadditieven (vooral glutamaat en verwante toevoegingen), nitraten, nitrieten en nitrosaminen;
  • Giftige metalen als aluminium, ijzer, kwik, maar ook andere;
  • Infecties en slechte mondgezondheid;
  • Laag cholesterolgehalte

Het is echt aan te raden dit boek zelf te lezen als je meer wil weten over deze oorzaken en welke invloed deze hebben op het zenuwstelsel en neurodegeneratieve aandoeningen kunnen veroorzaken. De schrijver noemt talrijke voorbeelden met naam en toenaam!

Het ketonenwonder

Bij de behandeling van epilepsie hebben onderzoekers gemerkt dat bij patiënten die een ketogene eetwijze volgen, niet alleen het aantal en de zwaarte aanvallen verminderen (en de aanvallen soms zelfs helemaal verdwijnen), maar dat ook het cognitieve vermogen, alertheid, aandacht en sociale vaardigheden beter worden. Ketonen bieden neuronen krachtige bescherming, waardoor ontstekingen, oxidatieve stress, verstoorde glucosestofwisseling en toxiciteit worden verlicht. Ketonen bevorderen het herstel van cellen en de productie van nieuwe hersencellen. Weefselkweken van dopaminecellen worden door ketonen beschermd, kunnen neurodegeneratie tot stilstand brengen en verloren functies herstellen. Ketonen verbeteren de activiteit van neurotrofe factoren (BDNF en GDNF, kleine eiwitten die de overlevingskans van neuronen bevorderen en er een voedende werking op uitoefenen). Ze regulieren groei, functie en het vermogen van neuronen om neurotransmitters aan te maken.

Hoe kom je aan ketonen?

Ketonen zijn energieleveranciers voor de mitochondriën (energiefabriekjes) in cellen, die door de lever worden geproduceerd als er onvoldoende glucose meer is in het bloed. M.a.w., als je je koolhydrateninname beperkt tot max 25 of 50 gram per dag en je vooral veel goede vetten gaat eten, dan wordt dit wonderstofje door je lever aangemaakt. Als ketonen worden gebruikt door (hersen)cellen in plaats van glucose, is er veel minder zuurstof nodig, waardoor veel minder vrije radicalen worden gevormd en kostbare anti-oxidanten behouden blijven. Als je het vergelijkt met brandstof die je in een auto doet: ketonen werken als een hoogwaardige, schone brandstof die weinig uitlaatgas produceert en meer kracht levert dan verbranding van glucose, die bovendien veel afvalstoffen achterlaat. Bij neurodegeneratie zijn de anti-oxidantreserves zo uitgeput, dat de vrije radicalen verwilderen en ontstekingen en degeneratie bevorderen.

Waarom kokosolie?

  • De olie bestaat voor 63 % uit middellange vetzuurketens (in tegenstelling tot andere oliën, m.u.v. rode palmolie), die helpen ketonen aan te maken;
  • Het werkt als anti-bioticum met de grootste actieradius van alle antipathogenen. Het beschermt het lichaam tegen infectueuze micro-organismen (virussen, bacteriën, schimmels, wormen, protozoën) en schakelt ze uit;
  • Het versterkt het immuunsysteem;
  • Het werkt als medicijn dat de lichaamsfuncties en verdedigingsmechanismen reguleert. Het herstelt de balans van cellen en weefsels die niet goed functioneren;
  • Het bevordert de absorptie van vit A, D, E en K en mineralen (calcium, magnesium en ijzer);
  • De meeste chronische aandoeningen waar ontstekingen aan ten grondslag liggen, worden onderdrukt.

Actieplan!

  • (Lees het boek!)
  • Neem verdeeld over de dag 5 eetlepels kokosolie en 1 eetlepel palmolie;
  • Schap de koolhydraten uit je voeding, op 25-50 m per dag na. Concreet betekent dat dat je vlees, vis, kaas, roomboter, eieren, kokosolie, olijfolie, noten, zaden en alle groenten die boven de grond groeien (deze laatste beperkt tot je max aan koolhydraten) kunt eten;
  • Ga naar de tandarts en laat je gebit controleren op ontstekingen;
  • Gebruik de eerste 3 maanden van je nieuwe leefstijl de voedingssupplementen vit C, alfaliponzuur, Q10, Kurkuma, magnesium, L-carnitine en een ijzerloze multivitamine;
  • Ga elke dag minimaal een half uur naar buiten of als dat echt niet kan, gebruik een supplement vit D;
  • Doe 3-7 keer per week 30-60 minuten aan aerobe training;
  • Schrik niet als je je de eerste dagen wat koortsig, misselijk, duizelig, slap en hoofpijnig voelt. Dit gaat over en heet de ‘ketogriep’. Google er maar op als je daar meer van wil weten.

Het beschreven boek staat echt op een overzichtelijke manier vol met motiverende wetenswaardigheden en leest heel prettig. Echt een aanrader voor elke persoon met een neurodegeneratieve aandoeningen die de ketogene uitdaging aan wil gaan!!

En o ja, je kunt ook nog even onderstaande youtube bekijken:

Door een mede-Parkinson werd ik getipt op het boek: ‘The Coconut Oil and LowCarb Solution for Alzheimers Parkinsons and Other Diseases door Mary T. Newport’.. Zie hier een Tedtalk met haar:

Wauw! Er zijn er dus meer die voor dit gedachtengoed pleiten! Dr Terry Wahls en Dr Matthew Phillips ook, dus de schare die een verband ziet tussen ketogeen en een positief effect op Parkinson stijgt!