Hoofdstuk 2 – Brisk-/powerwalking in plaats van Sinemet

Samenvatting:

De beste behandeling bij Parkinson is volgens dr. Maldonado buiten (dus niet binnen op een loopband) snelwandelen of het zogenaamde Brisk-walking. Het liefst in de natuur, in een park of bos waar groene bomen en planten groeien.

Brisk walking is actief/levendig lopen met snelle stappen, eventueel met een gewicht in een rugtas, afgewisseld met af en toe een stukje hardlopen, een trap of helling oprennen en je armen daarbij overdreven bewegen. Het is te qua idee te vergelijken met HIIT (High Intensive Interval Training). Doe dit meerdere malen per dag en je bemerkt de voordelen. Tien minuten Brisk-walking is netzogoed als een uur wandelen of een half tabletje Sinemet.

Geen enkele andere remedie beschermt je zo goed tegen de progressie van de ziekte dan stevig bewegen.

Als lopen je niet goed afgaat, dan is zwemmen of fietsen een evengoede optie. Ook nordic walking en Qigong/Tai-Chi zijn ook erg goed.

Bankhangen is funest. Je gaat snel achteruit en zal uiteindelijk minder oud worden.

Bewegen beschermt neuronen, stimuleert neuroplasticiteit in de corticostriale en cognitieve circuits en verhoogt dopamine. Je zal overdag in je allerdaagse taken beweeglijker zijn en ‘s nachts beter slapen.

Bij Parkinson is het kinetische ritme oftewel de maat van de beweging aangestuurd vanuit het brein, het motorische/automatische geheugen vaak verloren gegaan. Lopen, vooral langere stukken, gaat dan langzaam, onautomatisch, onsierlijk en stijf als een robot. Als lopen moeilijk gaat, zet dan een koptelefoon op en luister naar ritmische muziek van 60-120 beats per minuut (Noot Marianne: zie ook mijn blog hierover). Sommigen zijn geholpen door visuele trucjes (lijnen op de vloer) of houvast (een leuning in een gang). Android heeft intussen een bril ontworpen (smart-glasses) die voorziet in deze hulpmiddelen. Maar blijf zo normaal mogelijk lopen. Zo worden er in je brein nieuwe circuits aangelegd.

Leven is veranderen. Probeer nieuwe oefeningen, ontmoet nieuwe vrienden, ontdek leuke hobby’s, ga onbekende wegen en ontdek nieuwe plekken, rij een andere route.

Andere hoofdstukken:

  1. Symptomen die dr. Parkinson nooit heeft gezien en beschreven
  2. Powerwalking/Brisk-walking in plaats van Sinemet
  3. Ik voel, dus ik besta
  4. Plezier laat dopamine stijgen
  5. Stress doodt neuronen
  6. Vertel me je dromen en ik voorspel je jouw toekomst
  7. Ziekte van Parkinson ontstaat in de darmen
  8. Beginnen met natuurlijke Levodopa (Mucuna)
  9. Mucuna voor patienten die al medicatie gebruiken
  10. Essentiele toevoegingen