Snelwandelen

Oftewel Mindfull Power Walking

Dit doe ik om de andere dag een uur met het doel om de aanmaak van het lichaamseigen eiwit GDNF (Glialcell Derived Neurotrophic Factor) in mijn brein te bevorderen. GDNF is een soort reparatiekit van kapotte neuronen. Zie het artikel over John Pepper en Dr. Norman Doidge. John Pepper – inmiddels 86 – snelwandelt om de andere dag een uur, en dus niet elke dag, om zijn beenspieren tijd te geven om te herstellen. Hij haalde ooit het tempo van 7 km per uur.

Deze methode is wijd-verbreid in Parkinson-land en ik las in het boek van Dr. Robert Rogers dat de door hem geïnterviewde psychiater Dr. Christian Hagerseth, die op 69-jarige leeftijd de diagnose Parkinson kreeg, deze methode Mindful Power Walking noemt. Een mooie term die ik graag van hem overneem.

Lees ook het artikel van Prof Dr. Karen Raphael over hoe zij als ervaringsdeskundige veel baat heeft bij loopbandtraining.

Snelwandelen is veel moeilijker en daardoor voor het brein effectiever dan trainen op de crosstrainer of op een loopband, stelt John Pepper. De loopbewegingen bij de ziekte van Parkinson gaan namelijk niet meer automatisch goed, dus er komt naast bewegen ook veel denkwerk kijken bij snelwandelen. Ik bedoel met dat denkwerk het letten op je loophouding (zie bewust bewegen en het filmpje van John Pepper hieronder tussen 1.44 en 4.08). Maar daarnaast vergt buiten wandelen vaardigheden als opletten (op verkeer, stoeprandjes, oneffen ondergrond, op andere mensen en vooral hun honden! ) en je in wijdere omgeving bepalen. Pepper noemt dit een verrijkte omgeving. Ik ervaar het buiten wandelen ook als goede oefening in het verbeteren van balans.

Heb of krijg je tijdens het lopen last van kramp of klauwtenen? Ik zelf heb daar geen last van, maar ik hoorde van andere Parkinsons dat het helpt om dan op zwaardere schoenen te lopen, of juist lichtere, op ongelijk oppervlak (gras) te lopen, op blote voeten of om even een stukje te rennen.

Het filmpje hierna – hoe loop je bewust – plaats ik met de toestemming van John Pepper.

En hierboven enkele van mijn loopstatistieken na 6 maanden oefenen (het ging niet gelijk zo snel ;-))