Hoofdstuk 4 – Plezier verhoogt dopamine

Dopamine drijft de motivatie aan om een beloning te ontvangen. Verlangen naar iets: een lekker stuk chocolade, een wedstrijd winnen, een mooie reis, een medaille of een groot compliment, een mooi boek, een schilder- of schrijfcursus, leuke vrienden (als je dit allemaal leuk vindt) verhoogt jouw dopamine-gehalte en daardoor verbeteren je symptomen. Het is aanbevolen om eerst te kijken naar of er nog iets extra valt te verlangen/genieten voordat je je dosis Sinemet verhoogt.

Parkinson-patienten zijn vaak streng naar zichzelf en weerhouden zichzelf ervan om te genieten en plezier te maken. Ze staan bekent om hun rigide persoonlijkheid, zijn ordelijk, moralistisch, serieus, niet impulsief, rustig, introvert, vriendelijk, voorzichtig, pessimistisch, conventioneel, gespannen en perfectionistisch. Ze stellen hoge eisen aan hun eigen sociale voorkomen. Daardoor zijn ze vaak verlegen. Ze aanvaarden hoge groepsnormen, houden van regels en wetten en zijn streng naar zichzelf. Het lijkt alsof Parkinson’s vergeten te leven. Of dit gedrag oorzaak of gevolg van de ziekte is, is niet bekend.

Dopamine-agonisten kunnen maken dat je karakter 180 graden omdraait! Van een rustige, introverte persoon wordt je opeens een extraverte levensgenieter en dat gedrag kan excessief doorslaan met soms desastreuze gevolgen. De neuroloog dr Olanow noemt zo-iemand dan een ‘dopamine-demon’.

Andere hoofdstukken:

  1. Symptomen die dr. Parkinson nooit heeft gezien en beschreven
  2. Powerwalking/Brisk-walking in plaats van Sinemet
  3. Ik voel, dus ik besta
  4. Plezier laat dopamine stijgen
  5. Stress doodt neuronen
  6. Vertel me je dromen en ik voorspel je jouw toekomst
  7. Ziekte van Parkinson ontstaat in de darmen
  8. Beginnen met natuurlijke Levodopa (Mucuna)
  9. Mucuna voor patienten die al medicatie gebruiken
  10. Essentiele toevoegingen