Hoofdstuk 9 – Mucuna als je al Parkinsonmedicatie gebruikt

Een deel van de traditionele medicatie als Sinemet en Madopar kan worden vervangen in mucuna, maar doe dat altijd samen met je dokter. Mucuna met carbidopa of bensorazide (dus met een beetje Madopar of Sinemet) werkt namelijk 4 keer (!) sterker dan zonder carbidopa of benserazide.

“Als patienten die een breed spectrum aan parkinsonmedicatie krijgen bij mij komen, probeer ik eerst de minst echt-noodzakelijke af te bouwen, behalve Sinemet of Madopar. Vervolgens beoordeel ik of de dosering van Sinemet en Madopar adequaat is, voordat ik begin met het vervangen van een deel ervan in mucuna. Contra-indicaties voor het gebruik van mucuna zijn dezelfde als die voor synthetische levodopa, maar er zijn beweringen dat mucuna met bepaalde medicatie niet gebruikt mag worden, zoals anti-coagulanten. Daarbij kan het het bloedglucose en de bloeddruk wat verlagen”.

Agonisten raadt de boekschrijver sowieso af, vanwege bijverschijnselen (zie hoofdstuk 1) en zeker bij ouderen. Conventionele levodopa als Sinemet en Madopar heeft een meer gunstige voordeel versus nadelen-ratio, wat betekent dat het gemiddeld minder bijverschijnselen oplevert. De kunst is nu om deze geleidelijk te vervangen in mucuna, rekening houdend met het feit dat de levodopa in Mucuna in combinatie met Sinemet of Madopar 4 x sterker werkt!

Bij de langwerkende levodopa’s (Sinemet Retard of Madopar HBS) is vaak een vast medicatieschema aanbevolen. Snelwerkende levodopa als Sinemet Plus of Madopar kunnen met enige flexibiliteit ingenomen worden. Een patient die lijdt aan dyskynesias zou bij ‘aan’ niet de levodopa moeten nemen die gepland stond en een patient die ‘off’ is kan dan de later geplande dosis wat naar voren halen. De tijden en doseringen kun je naar behoefte aanpassen. Op de ene dag heb je sowieso wat meer nodig dan de andere dag, afhankelijk van hoe je hebt geslapen, hoe het weer is, hoe je stemming is, of je stress hebt, veel of juist weinig beweegt, welk voedsel je hebt gegeten.

Als alle medicatie behalve Sinemet of Madopar is gereduceerd, dan kun je langzaam wat synthetische levodopa vervangen in mucuna-levodopa. Kies dan wel voor een betrouwbare mucuna, want niet alle pillen bevatten zoveel mucuna als is aangegeven op de verpakking. Zandopa of Dopabean zijn gecontroleerd en worden aanbevolen (zie vorige hoofdstuk).

Mucuna is wel duur. Gesteld dat je 4 x 250 mg Sinemet (250/25) of 4 x 200 mg Madopar (200/50) wil vervangen in mucuna, dan heb je elke dag 66 capsules van het merk Bonusan of Now nodig, of 80 capsules DopaBean! Bonusan of Now bevatten 60 mg, DopaBean bevat 50 mg levodopa. Dat is dus best duur. Paradoxaal is mucuna an sich een onkruid die groeit in tropische oorden. Degenen die daar wonen kunnen deze therapie voor weinig geld toepassen.

Aangezien mucuna 4 x sterker werkt als je het combineert met carbidopa of benserazide, is een combi van beiden daarom veel goedkoper. Als je overstapt van alleen mucuna naar een combi met Carbidopa of Benserazide, let dan op dat je 4 x minder mucuna gaat nemen, verminderd met het gewicht aan synthetische levodopa.

Niet iedereen reageert hetzelfde op mucuna. Start daarom langzaam als je er aan wil beginnen en als je een deel Sinemet/Madopar wil vervangen, maak de overgang dan geleidelijk.

Hoe verminder je Sinemet Plus 25/100 (de gele)? Halveer de tablet en voeg 1 capsule DopaBean toe. DopaBean bevat 50 mg levodopa.

Hoe verminder je Sinemet 250/25 (de blauwe)? Halveer de tablet en voeg 3 Dopabean capsules toe. Dit kan dan onvoldoende zijn, door een relatief tekort aan Carbidopa. Daarom kan een poging om te switchen naar Mucuna zo teleurstellend zijn. Een andere optie die dan wellicht beter werkt is om over te stappen op 1 tablet Sinemet Plus (100/25) en daar 3 capsules DopaBean bij te nemen.

Hoe verminder je Madopar 50/200? Halveer de tablet en voeg 2 capsules DopaBean toe.

Als toevoeging op conventionele levodopa: er zijn 3 stoffen die het levodopametabolisme beinvloeden en dat zijn niet alleen Carbidopa en Bensorazide, maar ook Entacapone. Entacapone zit in Stalevo en vermeerdert eveneens de beschikbaarheid van levodopa in het brein. De werking ervan is echter minder voorspelbaar dan de werking van Carbidopa. Stalevo 100 is het equivalent van Sinemet Plus (100/25) met 200 mg Entacapone. Het beste is om de Stalevo 100 te vervangen in Stalevo 50 en deze samen met 1 capsule DopaBean te nemen.

De schrijver benadrukt deze weg altijd in samenspraak met je neuroloog te doen.

Andere hoofdstukken:

  1. Symptomen die dr. Parkinson nooit heeft gezien en beschreven
  2. Powerwalking/Brisk-walking in plaats van Sinemet
  3. Ik voel, dus ik besta
  4. Plezier laat dopamine stijgen
  5. Stress doodt neuronen
  6. Vertel me je dromen en ik voorspel je jouw toekomst
  7. Ziekte van Parkinson ontstaat in de darmen
  8. Beginnen met natuurlijke Levodopa (Mucuna)
  9. Mucuna voor patienten die al medicatie gebruiken
  10. Essentiele toevoegingen