Wat is qigong en wat brengt het mij?

In mijn zoektocht naar remedies stuitte ik op ervaringsverhalen van Bianca Molle en Howard Shifke, beiden gediagnosticeerd met Parkinson, die symptoomvrij werden na een paar jaar lang elke dag 3 uur Qigong te hebben geoefend. Beide in Amerika wonende enthousiastelingen schreven een boek en coachen nu lotgenoten. Afgelopen 15 jaar heb ik yoga gedaan, dus de overstap leek me niet zo spannend. Van cobra naar beer, van strijder naar boogschieter, ik zie overeenkomsten …

Wat is Qigong?

Qigong is het bewegend meditatieve onderdeel van de Traditionele Chinese Geneeskunde die wordt beoefend met het doel lichamelijke en geestelijk gezondheid te houden of te verbeteren. Ziekten zijn verstoringen van de Qistroom (Qi=levensenergie) in de meridianen of het uit balans zijn van Qi in de organen. Door bepaalde beweegoefeningen, affirmaties en visualisaties kan deze verstoring opgelost worden, zodat de Qi weer vrij door de meridianen kan stromen en het lichaam en emoties kunnen genezen.

Qigong-oefeningen zijn op zichzelf staande oefeningen waarbij je je volgens een voorgeschreven patroon beweegt, en deze bewegingen een aantal keren herhaalt.

Oorspronkelijk dateert Qigong uit de Chinese Liang dynasty, ongeveer 550 A.D. toen de boeddhistische monnik Da Mo uit India verbleef in een Shaolin-tempel en constateerde dat de mediterende monniken aldaar erg zwak waren. De eerste Qigong oefening die aldaar vorm kreeg was de Yi Jin Jing. De monniken herkregen hiermee hun gezondheid.

Is wetenschappelijk aangetoond dat Qigong bij Parkinson helpt?

Ja! Qigong blijkt een positieve invloed te hebben op zowel motorische (lopen en balans) als non-motorische (cognitieve en psychologische) verschijnselen. Lees bijvoorbeeld (maar er is veel meer!): https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32727214/ en https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/36379643/ Knip en plak de linkjes even in je browser.

Symptomen verminderen al significant als 3-5 keer per week een uur Qigong geoefend wordt. Het helende effect kun je het beste opmerken na 6-8 maanden. Volgens Bianca Molle kan elke symptoom, maar vooral een tremor, als je net begonnen bent met Qigong even wat toenemen. Dat is een Qi-reactie.

Wat merk ik?

Een wonderbaarlijke genezing, zoals Bianca en Howard die hebben meegemaakt, is mij nog niet overkomen. Ik smokkel soms wat met de uurtjes, kom dan eerder aan 2 uur per dag dan aan 3. Soms nog wat minder. Maar … of dát precies de reden is waarom de Parkinson mijn leven nog niet heeft verlaten, weet ik niet. Wel voel ik me, intussen 3 jaar na de diagnose en nog geen medicijnen, heel prima en tevreden.

Hoe ik weet dat Qigong mij helpt? Begin dit jaar overkwam mij een schouderblessure, waardoor ik een paar maanden met de spreekwoordelijke pet gooide naar mijn oefen-discipline, wat werd afgestraft met een opvallende toename van verschijnselen.

Hoe ziet mijn Qigong-oefening eruit?

In november 2020 heb ik een aantal privélessen gevolgd bij een Qigong-leraar in mijn woonplaats. Een inspirerende kaalhoofdige kerel met een heus vechtpak aan! Hij bracht me de finesses van de oefenreeks de ‘8 Brocades’ bij (in Chinees heet dat de Ba Duan Jin). Vanaf dat moment oefende ik elke dag de door hem en via you-tube geleerde bewegingen, en deed elke dag ook wat meditatie. Verdeeld over de dag bij elkaar opgeteld deed ik dat 2-3 uur. Ik kreeg er duidelijk voelbaar energie van en het maakte me optimistisch.

Ik wilde mijn kennis over Qigong vermeerderen en mijn oefenprogramma uitbreiden met de vorm van Qigong die Bianca Molle naar eigen zeggen zoveel bracht. Ik schreef me in voor de docentenopleiding Zhineng Qigong bij Anne Hering van het Qing Bai instituut en heb intussen mijn docenten-brevet gehaald. In het najaar mag ik in opdracht van de gemeente Wijk bij Duurstede een 10-lessenreeks geven. Als je daaraan wil deelnemen, stuur je me dan even een bericht?

Dagelijks praktiseer ik nog steeds 2-3 uur de oefeningen, een keuze uit beide Qigongvormen, inclusief wat meditatie. Dat doe ik op een fijn plekje in huis, maar ook buiten in de tuin of op open veld of onderweg op een parkeerplaats is het heel leuk om dit te doen. Zie de plaatjes onderaan deze pagina. De reacties van passanten – áls ze al reageren – zijn vaak erg aardig! Soms gaan ze meedoen, vooral kinderen en jongeren hebben die neiging. Het fijne van Qigong is dat je je er niet perse voor hoeft om te kleden (tenzij je een superstrakke spijkerbroek draagt natuurlijk, je moet je wel lekker kunnen bewegen). In China oefent men zowel individueel als in groepen in parken, andere openbare terreinen en samen met collega’s in de pauze op het werk binnen in het werk-kloffie … of buiten in een dikke winterjas!

Van de 2 soorten Qigong die ik zelf doe, zal ik hierna kort wat kenmerken beschrijven. Ik illustreer de samenvattingen met wat fotootjes van mijn eigen oefening:

8 Brocades (Ba Duan Jin)

Op youtube kun je meerdere, mooie filmpjes vinden als je zoekt op ‘8 Brocades’ of ‘Ba Duan Jin’. Deze oefenreeks is ruim duizend jaar geleden in China ontwikkeld tijdens de Song dynastie en was bedoeld om manschappen in het leger, die vaak slecht getraind waren, fysiek, mentaal, emotioneel en spiritueel sterker te maken. De effectiviteit op de gezondheid is enorm en de oefeningen worden in China tot op de dag van vandaag in de Traditionele Chinese Geneeskunde aanbevolen.

Een Brocade is een luxe, zijden kledingstuk dat door de keizerlijke familie in de Ming en Qing dynastie werd gedragen. Stel je bij het uitvoeren van de oefeningen voor dat je een duur, mooi zijdezachte Brocade kledingstuk om je heen drapeert dat je beschermt tegen ziektes.

Wat plaatjes van mijn eigen oefening van de 8 Brocades:

Zhineng Qigong

Zhineng Qigong is een iets andere vorm van Qigong dan de hierboven beschreven. De grondlegger ervan is de Chinese Dr. Pang Ming, die op zijn 19e jaar in 1959 afstudeerde als arts in de Westerse geneeskunde. Hij schoolde zich aansluitend in de Traditionele Chinese Geneeskunde en ‘ontwierp’, mede gebaseerd op de Traditionele Qigongvormen, een eigen Qigongvariant, de Zhineng Qigong. Hij richtte in 1980 een ziekenhuis in, waarin hij met zijn zelf-opgeleide professionals patiënten met heel verschillende aandoeningen ‘behandelde’ middels een intensief Qigongprogramma in plaats van met medicijnen. Velen, met uiteenlopende kwalen, genazen. Mensen met Parkinson knapten enorm op.

De Zhineng Qigong onderscheidt zich van andere Qigongvormen, door zich niet alleen op de interne, eigen lichamelijke Qi te richten, maar ook op de Qi buiten ons en deze beiden met elkaar te verbinden. In de verbinding tussen beiden wordt ‘heelheid’ nagestreefd, waarbinnen genezing kan plaatsvinden. Oefeningen die ik nu alternerend doe zijn de Lift Chi Up Poor Chi Down, de Three Centers Merge, de Relax Song Gong, de warming-up van de nieren, de Rolling the Spine, de Core Improvement Method en de La Chi-meditatie.

Wat plaatjes van de Lift Chi Up Poor Chi Down en van de Core Improvement-method van Zhineng Qigong: