Qigong

Qigong is een onderdeel van de Chinese bewegingsleer, die men beoefent met het doel de lichamelijke en geestelijk gezondheid te behouden of te bevorderen. Ziekten zijn verstoringen van de Qistroom (levensenergie/beweging) in de meridianen of het uit balans zijn van Qi in de organen. Door Qigong kan deze verstoring opgelost worden, zodat de Qi weer vrij door de meridianen kan stromen en het lichaam kan genezen. De oefeningen zijn op zichzelf staande oefeningen waarbij men volgens een voorgeschreven patroon beweegt, en deze bewegingen enige malen herhaalt. De ademhaling wordt op de oefening afgestemd. Het herhaaldelijk bewegen en correct ademhalen dienen ter bevordering van de stroming van Qi in het lichaam. Elk lichaamdeel, en vooral de interne organen, wordt geacht een zekere mate van Qi te hebben. De Qi in alle lichaamsdelen is, als deze gezond zijn, in balans. Door uitvoeren van Qigong-oefeningen kan deze balans onderhouden worden of hersteld. Bij Parkinson is deze balans vaak verstoord en uit onderzoek is gebleken dat Qigong een enorm positieve invloed heeft op verschijnselen van Parkinson.

Geïnspireerd door Bianca Molle en Howard Shifke, die beiden symptoomvrij werden na langere tijd 3 uur per dag Gigong te hebben gepraktiseerd, heb ik in november 2020 een aantal privélessen gevolgd bij een Qigong-leraar in mijn woonplaats. Hij bracht me de finesses van de 8 Brocades bij (Ba Duan Jin). Op youtube kun je meerdere, mooie filmpjes vinden als je zoekt op ‘8 Brocades’. Deze oefenreeks is ruim duizend jaar geleden in China ontwikkeld tijdens de Song dynastie (van 960 tot 1279 na Christus) en was bedoeld om manschappen in het leger, die vaak slecht getraind waren, fysiek, mentaal, emotioneel en spiritueel sterker te maken. De effectiviteit op de gezondheid is enorm en de oefeningen worden in China tot op de dag van vandaag in de traditionele Chinese Geneeskunde aanbevolen. Oorspronkelijk dateert Qigong uit de Liang dynasty, ongeveer 550 A.D. toen een boeddhistisch monnik Da Mo uit India verbleef in een Shaolin-tempel en constateerde dat de mediterende monniken aldaar erg zwak waren. De eerste Qigong oefening die aldaar vormkreeg was de Yi Jin Jing. De monniken herkregen hiermee hun gezondheid.

Een Brocade is een luxe, zijden kledingstuk dat door de keizerlijke familie in de Ming en Qing dynastie werd gedragen. Stel je bij het uitvoeren van de oefeningen voor dat je een duur, mooi zijdezachte Brocade kledingstuk draagt dat je beschermt tegen ziektes. Dat is de gedachte achter de 8 Brocades. Qigong wordt vaak geoefend bij Parkinson. Na 6-8 maanden kun je het helende effect ervan ervaren.

Ik streef ernaar elke dag totaal ongeveer 2 uur de oefeningen te doen, verdeeld over 2 blokken van een uur. Ik sluit deze steeds af met een meditatie van 15 minuten.

In september 2022 ben ik gestart met de docentenopleiding Zhineng Qigong bij het Qing Bai instituut. Dat is een wat andere vorm van Qigong, maar naar mijn ervaring zeker niet minder fijn.

Niet alleen op mijn werkkamer, ook buiten in de tuin of op open veld is het fijn om te oefenen. Het leuke is dat je je niet perse hoeft om te kleden (tenzij je een superstrakke spijkerbroek draagt natuurlijk). In China oefent men in parken, parkeerterreinen en op het werk en kleedt men zich ook niet om.

Na het doen van de oefeningen voel ik me veel al direct relaxter, energieker, blijer en soepeler dan ervoor. Het voelt dus niet als een ‘must’, want het levert steeds heel merkbaar resulaat op.

Niet alleen mijn eigen, persoonlijke ervaring, ook uitkomsten van wetenschappelijke onderzoeken (velen terug te vinden op PubMed) tonen aan dat Qigong de motorische, psychologische en cognitieve symptomen van Parkinson al vermindert als 3-5 keer per week een uur Qigong geoefend wordt. Het spreekt voor zich dat 2 uur per dag enorm veel meer is (14 uur per week) dan pakweg 5 uur per week. Stel (dat is bij mijn weten niet onderzocht) dat de impact evenredig is aan het aantal uren oefenen, dat verklaart dat wellicht dat ik zo geholpen ben door Qigong!

  1. Two hands Hold Up the Heavens wordt voornamelijk geassocieerd met de drieverwarmer-meridiaan (het endocriene systeem) en is gunstig voor angst, paniekaanvallen, slapeloosheid en chronische vermoeidheid.
  2. Draw the Bow to shoot the Hawk voedt de longmeridiaan en versterkt het onderlichaam.
  3. Separate heavens and earth komt de milt- en maagmeridianen ten goede.
  4. Wize owl gazes backward versterkt de wervelkolom en helpt stijve spieren los te maken en beknelde zenuwen te verlichten. Het is gunstig voor rugpijn en het verbetert vitaliteit en energie.
  5. Shake the Head & Swing Tail (ook bekend als Big Bear Turns from Side to Side) reguleert de hart- en longfunctie. Het verhoogt de levensduur en de gezondheid.
  6. Touching the toes then bending backwards (ook bekend als Two Hands Hold the Feet to Strength the Kidneys) stimuleert de niermeridiaan, de lagere meridianen en de vaste organen van het lichaam.
  7. Punching with Angry Eyes versterkt en revitaliseert de lever. De oefening vergroot de vitaliteit en spierkracht.
  8. Lift up heels and shaking body Deze beweging werkt op de kuiten en stimuleert genezing en het immuunsysteem. Het schudt de meridianen en verzacht de in de vorige 7 oefeningen opgebouwde Qi.