Dr. Janice Hadlock – genezen vanuit ‘je veilig voelen’

Meer dan twintig jaar werkte de in California wonende Dr. Janice Hadlock, DAOM (Doctor of Acupunctuur and Oriental Medicine), met honderden mensen met Parkinson en zag velen van hen herstellen. Haar boek deelt haar verbijstering en de uiteindelijke ontdekkingen die verklaarden waarom, als reactie op specifieke behandelingen, haar patiënten herstelden van een officieel “ongeneeslijk” syndroom. Dr. Hadlock noemt in haar boek de volgens haar vier verschillende oorzaken van Parkinson en hoe je kunt diagnosticeren welke van de vier soorten Parkinson een persoon heeft. Tenslotte geeft zij aanwijzingen over hoe de verschillende soorten behandeld kunnen worden en duidt zij symptomen die voorkomen of even verergeren gedurende herstel. Zij beschrijft vele casussen. Zij benadert Parkinson vooral vanuit de Traditionele Chinees Medische invalshoek.

Al de door haar geschreven boeken kun je hard-copy aanschaffen, maar zijn ook gratis te downloaden via haar website www.pdrecovery.org.

Ik heb de boeken ‘Recovery from Parkinson’ en ‘Stuck on Pause’ gelezen. Ook van deze beide boeken werd ik blij! Ik heb een heel globale samenvatting van het eerste boek geprobeerd te maken, die je hieronder kunt lezen.

Samenvatting boek ‘Recovery from Parkinson’

Ongeveer 90% van de mensen die Parkinson heeft, zou in een zogenaamde ‘pauze-modus’ verkeren. De pauze-modus is een overlevingsmodus als reactie op bepaalde fysieke of emotionele pijn uit het verleden, die wij toen niet wilden voelen. De ongezonde noradrenalinemodus heeft de gezonde dopamine-modus verdrongen.

Voorwaarde voor herstel uit deze pauze-stand:

  • Correcte diagnose
  • Geen toxische oorzaak (ook Parkinson-medicatie, langer dan 3 weken gebruikt, valt daaronder).
  • De WIL om te herstellen.

De 4 soorten Parkinson zijn:

1:  Zelf geïnduceerde pauze-stand (90% van de gevallen). De boodschap die je zelf ooit in je eigen systeem hebt ingeprent is: “Voel geen pijn, sta erboven, wees geestelijk”. Vaak betreft dit mensen die bovengemiddeld intelligent zijn en een goede maatschappelijke positie hebben weten te bemachtigen, in wezen bang zijn en vaak ook veroordelend. Genezing kan een paar uur tot meerdere jaren duren. Na jarenlange ‘roofbouw’, heeft het lichaam soms tijd nodig om te herstellen. Hoe meer je gedurende je herstelproces op je hoede, bang en veroordelend bent hoe langer het herstel vaak duurt. Dit type I kan er zonder hulp van anderen uitkomen. Het is een diep persoonlijk proces, dat iemand zelf moet doen, JUIST zonder hulp. Met hulp kun je de vernietigende pauze niet zelf uitzetten maar doe je dat om de ander te pleasen. De meesten die willen genezen en de pauzestand uit willen zetten, hebben voldoende zelfinzicht om dat te doen.

2: Verstrikt in pauzestand door niet genezen voet-wond, operatie of weefselbeschadiging. Elektrische blokkade door littekenweefsel. Kan spontaan herstellen door Qigong en meditatie. Kan in paar weken/maanden worden uitgezet. Betreft ongeveer 5% van de gevallen.

3: Zelf gestarte dissociatie van een lichamelijk trauma. De persoon vertelt zichzelf een bepaald deel van het lichaam niet te voelen. Ik heb geen rechtervoet. Je had geen aandacht voor een bepaalde verwonding en hebt lichaamsdelen buiten je bewustzijn geplaatst. Minder dan 5%

4: Biologische pauze door hersenschade. Minder dan 5%.

Soms hebben mensen meerdere typen gecombineerd. Begin dan altijd met herstel van soort I. Genezen van type 2, 3 en 4 voordat type 1 genezen is, veroorzaakt een soort dubbele persoonlijkheid. Letterlijk krijgt de patiënt opzij springende ogen, selectief geheugenverlies en een glazige uitdrukking. Er ontstaat een ‘blocker’, een soort beschuldigend duiveltje op de schouder als zij proberen positief te zijn. Soms manifesteert het zich als stem, soms in beelden, of een ‘stop’ en ‘niet-doen’ gevoel.

Invloed van medicatie op Parkinson: Voordat er medicatie bestond, was Parkinson een ziekte die geen verlies van cognitieve functies met zich meebracht. Iemand kon sterven aan longontsteking, maar behield zijn intellect en alertheid. Je persoonlijkheid, motivatie en percepties veranderen niet als je Parkinson hebt. Bij gebruik van medicatie kunnen mensen zich tijdelijke onrealistisch optimistisch voelen, maar het is een tijdelijk gevoel van veiligheid. Paul Johannes Paulus heeft nooit anti-Parkinson medicatie genomen, omdat hij helder wilde blijven.

Wetenschap: Dubbelblind wetenschappelijk onderzoek werkt niet bij syndromen met een mentaal component. Zelfs puur lichamelijke ziekten genezen minder snel als stress een rol speelt.  Wetenschappers zijn erg conservatief. Is het genezen van P psychosomatisch of het terugkeren van verschijnselen? Bij P is de relatie tussen stress en klachten heel groot. Volgens de wetenschap is het effect van zelfhulptherapie met hulp van boeken groot. Waarom zouden we deze mentale aandoening niet ook kunnen beïnvloeden?

Wanneer krijg je meestal de eerste motorische verschijnselen? Vaak begint P als de vluchtreactie niet meer nodig is. Juist als het leven in rustiger vaarwater is gekomen wordt de diagnose gesteld. Tot dat moment heb je in vluchtstand geleefd en juist alles heel goed gekund op noradrenaline (meerderheid zijn dan top-atleten, mensen die hele hoge prestaties leveren) en niet op adrenaline (wat de westerse wetenschap denkt). De angst-motivator is nu weg en nog langer in de vluchtmodus blijven om vanuit pauze actief te blijven kan dan niet meer, je was uitgeput. Het is niet zo dat de dopamine op is, maar deze is soms al decaden lang niet gebruikt.

Bewegen vanuit dopamine of noradrenaline? Sommigen die herstellen zijn geshokkeerd te merken hoe makkelijk bewegen gaat vanuit dopamine, bijna tegengesteld aan de mentaal gestuurde beweging. Vaak is al decaden lang de beweging vanuit noradrenaline geweest. Het opstaan vanuit een stoel kan na herstel opeens veel makkelijker/vanzelf gaan.

Gezonde mensen gebruiken vaak een mix van beide soorten beweging: noradrenaline en dopamine. Bij noodsituaties kunnen P’s vaak opeens prima bewegen, maar als de nood weg is, vervallen zijn in de P.

Verschil tussen parasympatisch/dopamine en sympatisch/noradrenaline-modus:

  • Parasympatisch dopamine: je voelt je veilig, bent niet veroordelend, maar nieuwsgierig en vrolijk, dankbaar en vol hoop. Je zoekt het Goddelijke.
  • Sympatisch noradrenaline: je wil vechten of vluchten, je hebt negatieve gedachten, bent op je hoede en hebt zelfmedelijden. Je zegt: ik kan het niet, ik kan niet genezen, ik heb een zwaar leven. Je wil door anderen geliefd worden door sterk te zijn, zelfs stoïcijns, beheerst. Emotioneel ben je niet sterk en je hebt geen echte wil om te leven. Je voelt je niet goed genoeg, niet waardig genoeg om te herstellen van P. Dit is de Blocker die spreekt, een stemmetje op je schouder die vanaf het begin een leugenaar was. Je hebt commando-gebaseerde bewegingen, een sterke wilskracht en een hoge pijndrempel.

Ga communiceren met een onzichtbare vriend: ga praten met een positieve, onzichtbare vriend en zoek met hem ook de humor. Boos zijn op hem of haar is op zich geen probleem, want als je dat zonder angst uitdrukt, impliceert dit een relatie.

Degene die herstellen:

  • Keren hun rug toe naar hun negatieve mindset
  • Cultiveren praktijken die de energieflow aanwakkert als praten met een onzichtbare vriend, ze focussen mentale energie op de frontale lob en zijn dankbaar.
  • De bijnier functie herstart

Herstellen: Herstel laat je je niet voelen zoals je je vroeger voelde, want in die modus is  ziekte ontstaan. Herstel kan gebeuren in een ogenblik, maar de reparatie van het fysiologisch lichaam kan even duren. Er was ook niet 1 dag waarop P ontstond, dat is ook langzaam ontstaan, zo is P ook niet op 1 dag over. Herstellen is ook niet altijd fijn. Kan 1 dag tot 5 jaar duren, na 5 jaar is er soms opeens nog een verbetering van iets waarvan je je niet bewust was. Dr. Hadlock beschrijft in haar boek de symptomen van herstel.

Je wordt geen heilige als je herstelt van P. Herstellen brengt je niet dichter naar God of Heiligheid.

Soms krijg je gelijk met je herstel een visioen/epifany: je wordt overweldigd door een diep gevoel geliefd en veilig te zijn. Je kunt dan in tranen uitbarsten, diep adem opslikken, rillingen over de rug voelen en de P. is daarna permanent verdwenen. Maar het opeens genezen zijn betekent niet dat je niet moet herstellen van de jarenlange roofbouw, spierigiditeit, spieratrofie. De DRIJFVEER achter de P. is echter verdwenen. Je voelt je vanbinnen stabiel en veilig genoeg om je in de buitenwereld ook veilig te voelen. De beste voorspeller van herstel is genieten van je eigen humor en lachen. En niet het vasthouden aan een sterke wil en vergroten van je zelfbeheersing om succesvol te zijn.

Je moet leren om in de niet-pauzestand te leven (dat is een nieuwe ervaring voor je), anders keer je er bij een nieuw incident weer in terug. Communiceer voortdurend met je onzichtbare vriend om jou hierbij te helpen. Sommige bezigheden (bijv hardlopen) laten je weer in pauzestand schieten. Wees je ervan bewust en stap weer uit deze stand.  

Persoonlijkheid – praktijk: Linkerbrein (logica, woorden) overheerst, P’s krijgen meestal minder PTSS, omdat ze hun trauma in compartimenten kunnen rangschikken. Maar wel Parkinson. Ze dissociëren van hun trauma en hebben geleerd geen pijn te voelen. Het is hun manier om met een trauma te dealen.

Parkinson persoonlijkheid – uit vakblad neurologie: Zijn ijverig, rigide moraal, stoïcijns, serieus en niet-impulsief. Niet-nieuwsgierig (doen niet aan social media), zuinig, ordelijk, langzaam temperament, aanhoudend. Bij nieuwgierigheid wordt dopamine juist aangemaakt, en dat doet de P. van nature minder. Hoog intelligent, betrouwbaar, gefocused, strak moreel kompas, Hebben een hekel aan luchthartigheid, gek gedrag en idiote grappen ten koste van zichzelf,  staren naar wolken, zijn voorzichtig, verdoofd voor fysieke en emotionele pijn of plezier. Punctueel, bang om fouten te maken, veroordeeld te worden als fout. Sterk veroordelend tov zichzelf en anderen. Kunnen niet makkelijk huilen om hun eigen pijn. Hoog analytisch. Weten alles over hun eigen ziekte. Weten veel over geloof, maar hebben een antipatie tegen een persoonlijke relatie met God. Mechanische gebeden. Vinden zichzelf van een hogere morele standaard dan anderen. Voelen zich anders dan diegenen die zoeken naar intimiteit met God. Ze voelen zich spiritueel zwak als ze iets intiems zouden delen met een hogere macht. Het zou echter juist dopamine verhogen als ze het wel deden.

Mensen in pauze-stand verlagen hun dopamine en voelen zich van God en hun medemens afgescheiden.

Stort je in het leven, maak grote bewegingen. Leef vanuit je dopamine. Kies en doe!! Vertrouw en wees niet steeds bang (om te vallen enzo). Zet de Blocker uit als hij spreekt. Spreek met je Engel.

Persoonlijkheidsveranderingen na herstel, zijn: Veel lachen, lichthartig zijn: ‘haha, ik deed het mezelf aan’. Geen angst meer voor de toekomst. Zelfspot. ‘Er gaat niemand dood, hoor’. Je wordt spontaan in je acties en je spreken. Je kunt weer echte vreugde voelen.

Kun je echt van P. genezen? In moderne fysica begint alles met een idee en later pas komen atomen. Onze gedachten kunnen onze fysieke staat dus beïnvloeden.

Hierna zie je een filmpje van haar: