Hoofdstuk 7 – Parkinson ontstaat in de darmen

In onze darmen huisvesten biljoenen bacterien die ons voedsel verteren, de absorptie van medicijnen faciliteren, voedingsstoffen en neurotransmitters produceren, immuniteit en onze algemene gezondheid verbeteren en bepalen hoe snel de progressie van Parkinson verloopt.

Jaren voordat motorische verschijnselen manifesteren hebben patienten vaak al last van constipatie. Hoe langzamer de darmwerking is, hoe erger de symptomen worden. De wisselende reacties op medicatie kunnen daar een gevolg van zijn. De 2 kilo bacterien/microbiotica die wij in onze darmen hebben, verandert vanaf het begin van de ziekte. Prebiotica (groenten en fruit en bijvoorbeeld psylliumvezels, mits je er veel water bij drinkt, want anders hebben ze juist een stoppende werking) en probiotica (levende micro-organismen, bacterien of gisten in gefermenteerde producten als zuurkool, kefir, yoghurt) helpen. Stress veroorzaakt een disbalans in darmbacterien, waardoor neuro-inflammatie kans krijgt. Anti-parkinsonmedicatie verslechtert de darmbiotica nog eens extra, vooral COMT-remmers (entacapone en opicapone), agonisten en anticholinergics. Maar ook anti-depressiva en pijnstillers als Tramadol en Codeine

Onze microbiotica verteert ons voedsel en maakt nieuwe moleculen. We kunnen denken dat we gezond eten, maar als onze microbiotica uit balans is, dan hebben we daar geen voordeel van. Microbiotica produceert ook dopamine en andere neurotransmitters. Hoe slechter onze spijsvertering, hoe meer dyskinesien.

Het effect van Levodopa hangt af van wat je eet. Levodopa ingenomen met koolhydraten, wat citroensap, psyllium-vezels en caffeine verhoogt de Levodopa-absorptie. Eiwit blokkeert daarentegen de opname, maar een mediterraan en visrijk dieet, (waarbij wordt opgelet dat er voldoende tijd zit tussen inname van Levodopa en eiwit) is aanbevolen. Pesticiden provoceren Parkinson, dus neem geen bespoten groenten.

Eet weinig en beweeg veel! En vast af en toe. Een plant moet je ook niet voortdurend water geven, zo ook moet de mens af en toe honger hebben. Volgens dr. Maldonado is intermitting vasten beter voor ons dan gebruik van voedingssupplementen. Poeptransplantatie zou ook helpend kunnen zijn, maar daar moet eerst meer onderzoek naar verricht worden

Andere hoofdstukken:

  1. Symptomen die dr. Parkinson nooit heeft gezien en beschreven
  2. Powerwalking/Brisk-walking in plaats van Sinemet
  3. Ik voel, dus ik besta
  4. Plezier laat dopamine stijgen
  5. Stress doodt neuronen
  6. Vertel me je dromen en ik voorspel je jouw toekomst
  7. Ziekte van Parkinson ontstaat in de darmen
  8. Beginnen met natuurlijke Levodopa (Mucuna)
  9. Mucuna voor patienten die al medicatie gebruiken
  10. Essentiele toevoegingen