Supplementen

Ik gebruik vit D (75 ug) magnesium (zie hierna) en 1000-2000 mg vit C.

Magnesium in olievorm wordt door de huid opgenomen en rechtstreeks naar de bloedbaan en cellen getransporteerd. Magnesiumpillen worden minder goed opgenomen via maag/darmstelsel en bevatten bovendien hulpstoffen. Ik smeer dagelijks mijn armen, benen, knieholten en zoveel mogelijk andere huidoppervlakten waar ik bij kan in. En neem dagelijks 3 magnesiumpillen van 400 mg. Twee daarvan neem ik ‘s avonds.

En elke dag een capsule van 605 mg Ashwagandha Het wordt al duizenden jaren veel gebruikt in Indiase medische systemen als een adaptogeen, zenuwversterker, anti-stress, geheugenversterker en tegen cognitieve gebreken, slapeloosheid, angst, infectieziekten, onvruchtbaarheid, reumatoïde artritis en jicht. De formuleringen worden voornamelijk gebruikt in de Unani en de Ayurvedische geneeskunde. Het is een opmerkelijke eeuwenoude kruid dat wordt gebruikt om neuronale aandoeningen waaronder Parkinson te behandelen. Het herstelt mitochondriale en endotheliale disfunctie en vermindert apoptose, ontstekingen en oxidatieve stressmechanismen. Ik neem dit supplement voor het slapengaan.

Sinds mei 2023 neem ik hoge doses vitamine B1 (2000 mg thiamine hydrochloride per dag). Zie mijn blog.

Andere supplementen heb ik wel een paar jaar geprobeerd (mijn kast stond vol met potjes), maar – eerlijk is eerlijk – ik merkte daarbij geen verbetering. Toen ik ze als proef een paar weken niet nam, merkte ik ook geen verslechtering. Dus ben ik er helemaal mee gestopt (op bovengenoemde supplementen na). Dit mede omdat er ongelofelijk veel vitamines en andere goede stoffen in vlees, vis, orgaanvlees (lever), bottenbuillon, groenten, zaden, noten, zuivel en ei zitten, welke voedingsmiddelen ik overvloedig consumeer.

In de opstartfase (eerste 3 maanden) van het ketogeen dieet nam ik carnitine (1000 mg) en alfaliponzuur (1000 mg). Ik at namelijk tot de omschakeling naar keto vegetarisch. Daardoor kan volgens sommigen ongemerkt een carnitinetekort zijn ontstaan.

Ik neem elke dag extra Natrium ( 4-6 gram per dag, ik neem keltisch zeezout) en Kalium (dieetzout). Door de ketogene leefstijl verlies je deze electrolieten en een tekort kan spierzwakte, duizeligheid en een geagiteerd gevoel veroorzaken.

Elke dag eet ik een paar eetlepels kokosolie extra vierge of wat MCT olie, omdat MCT een verhogend effect heeft op de productie van ketonen. Daarnaast kan het bepaalde ontstekingsmarkers verminderen.

En regelmatig eet ik wat gefermenteerde groente (Kimchi) en zuivel (kokosyoghurt), om de darmen te voorzien van goede bacteriën.

En elke dag een kopje verse en daarna in kleine porties ingevroren bottenbouillon (heel goed voor de darmflora, botten en gewrichten. Bottenbouillon is rijk aan calcium en fosfor en bevat daarnaast kalium, magnesium, silicium en zwavel en het voor de darmwand zo belangrijke L- glutamine. Beenmerg bevat vitanine K2 en A, omega 3 en 6 vetzuren en o.a. de mineralen selenium, zink en boron).

Mocht je (ver)slikklachten hebben en last hebben met het wegkrijgen van grote pillen, dan kun je proberen of het beter gaat als je je kin op de borst doet tijdens het slikken. Volgens mijn logopedist is met deze stand van je hoofd je luchtpijp beter gesloten. Het werkt echt!

Sommige supplementen bestaan in poedervorm.