Supplementen

Ik gebruik in de wintermaanden vit D (20 ug), verder het hele jaar door elke dag magnesium (800-1200 mg) en 1000-2000 mg vit C

Meer supplementen in pil-vorm vind ik niet nodig, omdat er ongelofelijk veel vitamines en andere goede stoffen in vlees, vis, orgaanvlees (lever), zuivel en ei zitten, welke voedingsmiddelen ik overvloedig consumeer in mijn ketogene dieet. Ik voel me met deze kleine hoeveelheid supplementen tenslotte goed.

Eén van de genoemde magnesiumpillen neem ik ‘s avonds, omdat ik las (en merk) dat dat helpt tegen Restless Legs

In de opstartfase (eerste 3 maanden) van het ketogeen dieet nam ik ook carnitine (1000 mg) en alfaliponzuur (1000 mg). Ik at namelijk tot de omschakeling vegetarisch. Daardoor kan ongemerkt een carnitinetekort zijn ontstaan.

Ik neem voor elke sportieve inspanning een glas spa-rood met een schepje elektrolietenpoeder (Magnesium, Natrium, Kalium, Calcium) van het merk Bulk.

Elke dag eet ik een paar eetlepels kokosolie extra vierge of wat MCT olie, omdat MCT een verhogend effect heeft op de productie van ketonen. Daarnaast kan het bepaalde ontstekingsmarkers verminderen.

En regelmatig eet ik wat gefermenteerde groente (zuurkool) of zuivel (yoghurt), om de darmen te voorzien van goede bacteriën.

En elke dag een kopje verse en daarna in kleine porties ingevroren bottenbouillon (heel goed voor de darmflora, botten en gewrichten).

Mocht je (ver)slikklachten hebben en last hebben met het wegkrijgen van grote pillen, dan kun je proberen of het beter gaat als je je kin op de borst doet tijdens het slikken. Volgens mijn logopedist is met deze stand van je hoofd je luchtpijp beter gesloten. Het werkt echt!

Sommige supplementen bestaan in poedervorm.