Mijn oefen- en leefstijlprogramma

Samengevat houd ik me elke dag aan het volgende oefen- en leefstijlprogramma:

BEWEGEN

1) Elke dag ongeveer een half uur of een uur Qigong of Yoga

2) Om de andere dag 6-10 km snel/actief wandelen. De andere dag een half crosstrainer HIIT (High Intensive Interval Training) en/of kwartier steppen (footbiken).

3) Zoveel mogelijk tussendoor bewegen: even opstaan om iets te pakken, lopend boodschappen doen, zelf de spruitjes schoonmaken en geen voorgesneden groenten kopen, zelf het huishouden doen, de tuin, een extra wandeling maken.

4) Paar keer per week wat krachtoefeningen: plank, sit-ups, opdrukken, squats, paar keer trap op en neer rennen (oppassen!), kuittraining, gewichtheffen thuis

5) Zo vaak als ik er aan denk een heel grote lach op mijn gezicht oefen, zingen en gekke gezichten trekken, om mijn keel- en gezichtsspieren soepel te houden.

VOEDING

1) Dieet. Ik eet ketogeen (biologische en zonder E-nummers). Zie hier de toelichting

2) Wat supplementen. Zie hier de toelichting. Sinds oktober 2023 ook Mucuna Pruriens.

3) Ik let erop voldoende te drinken. Elk uur een klein glas of na 2 uur 2 glazen. Geen alcohol, wel koffie, amandelmelk, thee en veel spa-rood. Zie hier de toelichting

4) Smeer niets op je huid dat je niet ook zou eten. Schaf biologische waspoeder, zeep, shampoo tandpasta enz. aan en vervang alle huidcremes inclusief oogmakeupremover in kokosolie.

MINDSET

1) Elke dag een uur mediteren. Zie hier de toelichting

2) Elke dag een koude douche nemen Zie hier de toelichting

3) Elke dag wat leuke dingen doen en letten op mijn mentale houding t.o.v. de uitdagingen die ik in het leven tegenkom. Zie ook de kopjes stress, trauma’s en meditatie en positiviteit, placebo-effect en geloof en mijn blog over de healing code.

4) Iets doen wat mij intellectueel uitdaagt. Zie hier de toelichting

5) Goed ademhalen!!! zie hier

SOCIAAL ACTIEF ZIJN/BLIJVEN

Ik heb – vooral de laatste jaren – een beetje de neiging om me terug te trekken uit de society. Ik heb wel eens gehoord dat het een Parkinson-verschijnsel kan zijn, dat je je minder profileert en mengt in de dynamiek van een groep. Sociaal zijn betekent tenslotte ook multi-tasken, spiegelen aan snelle praters, ad-rem reageren en vaak tegelijkertijd bewegen (het ‘non-verbale’) en in die combinatie ben ik – ongemerkt – wat minder vaardig geworden. Toch is het goed als we dit wél blijven oefenen onder het motto ‘If you don’t use it, you’ll lose it’. Mocht je erover nadenken vrijwillerswerk te gaan doen, dan zou iets sociaal actiefs het overwegen waard zijn.