Mijn oefen- en leefstijlprogramma

Samengevat houd ik me elke dag aan het volgende oefen- en leefstijlprogramma:

BEWEGEN

1) Elke dag ongeveer een uur Qigong. Soms 2 uur. Lees hier de toelichting

2) Elke dag ongeveer een uur aerobe training, afgewisseld de crosstrainer, hometrainer of snelwandelen (Mindfull Power Walking). Zie hier de toelichting op de positieve invloed van snelwandelen op je brein en hier een toelichting op het waarom en hoe bewust te lopen.

3) Elke dag zoveel mogelijk tussendoor (minimaal een uur) bewegen, even opstaan om iets te pakken en niet uitstellen, lopend boodschappen doen, zelf de spruitjes schoonmaken en geen voorgesneden groenten kopen, zelf je huishouden doen, de tuin, een extra wandeling maken (let op je houding), en mocht je erover nadenken vrijwilligerswerk te gaan doen, dan kun je overwegen iets fysiek en sociaal actiefs te gaan doen. (Zie ook hieronder bij sociaal actief blijven)

4) Zo vaak als ik er aan denk een heel grote lach op mijn gezicht oefen, zingen en gekke gezichten trekken, om mijn keel- en gezichtsspieren soepel te houden (tegen zachte stem en maskergelaat). Bijvoorbeeld tijdens de 4e qigong-oefening de 8 brocades (de zingende, vrolijke uil). Zie ook hier

VOEDING

1) Dieet. Ik eet ketogeen. Zie hier de toelichting

2) Wat supplementen. Zie hier de toelichting. Sinds oktober 2023 ook Mucuna Pruriens.

3) Ik let erop voldoende te drinken. Elk uur een klein glas of na 2 uur 2 glazen. Geen alcohol, wel (caffeïnevrije) koffie, amandelmelk, thee en veel spa-rood. Zie hier de toelichting

4) Smeer niets op je huid dat je niet ook zou eten. Schaf biologische waspoeder, zeep, shampoo tandpasta enz. aan en vervang alle huidcremes inclusief oogmakeupremover in kokosolie.

MINDSET

1) Elke dag een uur mediteren (Soms 2 uur). Zie hier de toelichting

2) Elke dag een koude douche nemen Zie hier de toelichting

3) Elke dag wat leuke dingen doen en letten op mijn mentale houding t.o.v. de uitdagingen die ik in het leven tegenkom. Zie ook de kopjes stress, trauma’s en meditatie en positiviteit, placebo-effect en geloof en mijn blog over de healing code.

4) Iets doen wat mij intellectueel uitdaagt. Zie hier de toelichting

5) Goed ademhalen!!! zie hier

SOCIAAL ACTIEF ZIJN/BLIJVEN

Ik heb – vooral de laatste jaren – een beetje de neiging om me terug te trekken uit de society. Ik heb wel eens gehoord dat het een Parkinson-verschijnsel kan zijn, dat je je minder profileert en mengt in de dynamiek van een groep. Sociaal zijn betekent tenslotte ook multi-tasken, spiegelen aan snelle praters, ad-rem reageren en vaak tegelijkertijd bewegen (het ‘non-verbale’) en in die combinatie ben ik – ongemerkt – wat minder vaardig geworden. Toch is het goed als we dit wél blijven oefenen onder het motto ‘If you don’t use it, you’ll lose it’. Mocht je erover nadenken vrijwillerswerk te gaan doen, dan zou iets sociaal actiefs het overwegen waard zijn.