PD Warrior, een oefenprogramma dat verschijnselen vermindert via neuroplasticiteit

PD Warrior is een uit Australië afkomstig 10-weken durend oefenprogramma dat bestaat uit specifieke fysieke en cognitieve activiteiten die kunnen helpen de symptomen van Parkinson te verminderen. Het programma is gebaseerd op 4 pijlers: oefening, educatie, mentaliteit en ondersteuning.

De PD Warrior-oefeningen zijn ontworpen om de voortgang van Parkinson te vertragen door de hersenen te helpen zichzelf op natuurlijke wijze opnieuw te bedraden en te beschermen. Het is bedoeld voor mensen die onlangs zijn gediagnosticeerd of zich in de vroege stadia van de ziekte van Parkinson bevinden (en nog geen valrisico lopen of overmatig last hebben van freezing).

Uitgangspunt is dat er een paradigmaverschuiving heeft plaatsgevonden sinds Levodopa werd ingezet als medicatie. Globaal is die als volgt:

  • 1960 – 1970: Levodopa kwam op de markt
  • 1970 – 1980: Medicijnen verbeterden, beweging wordt als niet nuttig beschouwd
  • 1980 – 1990: Beweging mag, het is niet schadelijk
  • 1990 – 2000: DBS kwam op
  • 2000 – 2010: Beweging wordt gezien als complementair aan medicatie
  • 2010 – nu: Neuroplasticiteit en neuroprotectie door beweging

Zie hieronder in de youtube-video van ongeveer een uur een samenvatting over de voortschrijdende inzichten over Parkinson en een uitleg van de Warrior-methode:

Ik heb het boek ‘the new parkinson’s treatment, exercise is medicine’ van Mellissa McConaghy gelezen en zal hierna enkele opmerkingen uit dat boek citeren:

Er is welliswaar geen genezing voor Parkinson mogelijk, maar je gaat er niet dood aan. De schrijver concludeert dat Parkinson een conditie is waar je mee kunt leven. En die je kunt verbeteren!

Ten grondslag aan het PD Warrior programma ligt het vermogen van het brein om te leren en zichzelf opnieuw te organiseren. Er is nieuw bewijs dat de progressie van de ziekte wordt vertraagd bij het doen van bepaalde (en veel!) oefening. Daarnaast verbetert veel bewegen je niet-motorische verschijnselen en je gehele staat van welzijn. Use it and improve it!

Het PD Warrior programma belooft geen genezing, maar toont enorme resultaten t.o.v. de traditionele therapie (medicatie en weinig bewegen). Als je naast medicatie een zittend leven leidt, werkt de dosering van je medicatie maar een korte periode en moet je vaak al snel de dosis verhogen. Daarnaast verhoogt een zittend leven de kans op andere aandoeningen als kanker, hartfalen, diabetes etcetera. Vaak wordt dat vergeten. Er is dus alle reden om na je diagnose in beweging te komen, mede om jouw medicatie-dosering zo laag mogelijk te houden. Medicatie veroorzaakt namelijk, vooral op langere termijn, nare bijverschijnselen. Hoe minder je nodig hebt, des te minder bijverschijnselen je krijgt. Soms nemen mensen om die reden helemaal geen medicatie. Dat moet je zelf beoordelen, maar let er op dat je wel in staat blijft je dagelijkse taken en je oefeningen te verrichten.

Heroverweeg na je diagnose je hobbies: een hobby waarbij je urenlang moet stilzitten is niet goed voor je!

De Warrior-oefeningen moeten als moeilijk/complex worden ervaren en naast dat je er buiten adem van dient te raken, moeten er ook elementen van multitasken in zitten (combinatie fysieke en cognitieve uitdaging). Het is geen quick-fit, maar een leefstijlkeuze. Hoe eerder je start met het programma, hoe meer symptomen je kunt terugdraaien en je je bewegingen kunt verbeteren. Wacht er dus niet mee tot je echt beperkt (vallen en freezing) bent geworden.

Beoordeel bij aanvang van het Warrior programma welke klachten bij jou vooraan staan en pas het programma daarop aan:

  • Tremor: doe vooral aerobische oefeningen als power-walk, loopband, fietsen;
  • Langzaam bewegen: oefen vooral de grote en krachtige bewegingen te maken;
  • Angst: neem het self-empowerstuk uit het programma door;
  • Moeite met coördinatie en dubbeltaken? Voeg vooral complexere elementen aan je oefeningen toe.

Het is niet de bedoeling jezelf comfortabel te voelen bij je training, als je echt verbeteringen wil zien. Bij PD Warrior komen 3 moeilijkheidssoorten voor in het programma:

  • High impact: krachtoefening tegen de zwaartekracht als springen en opdrukken;
  • High intensity: cardiovasculaire training als hardlopen, step-ups en boxen;
  • High effort: hoge motorische output als sterke en grote bewegingen, tegen de neiging kleinere bewegingen te maken in.

Olympische atleten trainen honderden uren om hun doel te bereiken. Deze mentaliteit helpt jou je Parkinson-verschijnselen te beïnvloeden. Dát is jouw doel en als het jou lukt, is het jouw topprestatie!!!

Heb je het idee dat de Parkinson jouw spierkracht verminderd heeft? Dat komt dan omdat je brein minder sterke signalen uitzendt naar je spieren. Je kracht, maar ook de grootte van je bewegingen moeten niet alleen tijdens de training getraind worden, maar ook worden toegepast in je dagelijks leven. Vooral bij wandelen is het op de juiste manier je voeten neerzetten, je armen meeswingen en intussen grote, krachtige stappen nemen een goede, complexe praktijktoepassing.

De grootste angst bij diegenen die gediagnosticeerd zijn is om in de toekomst de controle over het leven te gaan verliezen: die op je huidige leefstijl, je bewegingen, je gedachten en je geheugen. Maar deze angst is vaak veel erger dan de ziekte zelf. De presentatie van symptomen is bij iedereen verschillend. Je krijgt niet perse alle kenmerken.

Het Warrior programma kan via een DVD gevolgd worden, maar ook onder begeleiding van een persoonlijk trainer in een groep. Dat laatste is altijd het beste en het leukste/meest motiverend. En zeer gewenst als je met al wat gevorderde parkinson hebt ivm valrisico.

O ja, een DBS is niet (altijd) de oplossing. Het reduceert tremor, overbeweeglijkheid en het on/off effect bij medicatiegebruik, maar meer doet het eigenlijk niet. Het helpt slechts 10-15% van de hele Parkinsonpopulatie. Het effect is bovendien maar 5-10 jaar en de operatie is niet zonder risico’s

PD Warrior heeft ook een fijne facebookgroep. Leuk om met een community op te trekken in dit stevige programma!