Beleving van de partner 2020

“Ik stelde aan mijn vrouw voor om als partner een stukje voor haar website te schrijven. Want als partner heb ik invloed op het verloop: positief of negatief.   

Parkinson is een ziekte die zonder dat we die besteld hadden ons leven binnenkwam. En deze ongenode gast gaat niet meer weg.  Direct na de lancering van de website kreeg mijn vrouw commentaar over de naam van de site in de trant van “je moet er niet tegen vechten, maar accepteren”. Ik denk daar anders over. Je vecht tegen kanker, je vecht tegen onrecht dus je vecht ook tegen Parkinson.  Wat wél nodig is dat je samen deze nieuwe realiteit accepteert en schouder aan schouder gaat staan. 

Voor ons samen is de toekomst met Parkinson erbij spannend. Wat gaat dit voor onze relatie betekenen?  Voor dit soort gebeurtenissen bestaan geen handleidingen, dat moet je samen ontdekken en dat gaat met vallen en opstaan.  De dingen die ik inmiddels geleerd heb wil ik graag delen: 

Les 1 is dat je de hoop nooit moet verliezen. Toen we de diagnose kregen gaf de neuroloog aan dat er geen handelingsperspectief is. Het verloop zou niet te beïnvloeden zijn. Ze kon alleen pillen aanbieden om de effecten tegen te gaan. En als je het oordeel van de arts als absolute waarheid ziet, dan slaan  wanhoop en machteloosheid toe. Mijn vrouw legde zich daar gelukkig niet bij neer en ging op zoek naar alternatieven. Haar website is het resultaat van deze zoektocht. Haar aanpak heeft mij geleerd je niet over te leveren aan het oordeel van de deskundige en zelf perspectief te blijven zoeken. 

Les 2 is dat je lifestyle alles bepalend is om gezond te leven. De adviezen die op deze site staan gelden ook voor mensen zoals ik die geen Parkinson hebben. Ook ik kan beter op mijn voeding  letten, mag meer bewegen en proberen de juiste mindset te ontwikkelen. Door hier samen in op te trekken lift ik nu mee op een meer gezonde levensstijl. Ik voel me fitter en ben van enkele gezondheidsklachten afgekomen. Voor mij is dat een win-win situatie. 

Les 3 is denk ik de allerbelangrijkste les: het hebben van Parkinson doet niets af aan jou als persoon. Integendeel!  Parkinson krijgen is een zeer harde boodschap. Je verliest je baan, beweegt moeilijker, wordt sneller moe, raakt contacten kwijt en kunt daardoor onzichtbaar worden.  Als ik zie hoe dapper mijn vrouw maar ook heel veel anderen die zoiets treft hiermee omgaan dan heb ik daar  groot respect voor.  Allemaal mensen die nooit roem zullen oogsten maar moedig worstelen met tegenslag en ziekte.  Iedereen op zijn eigen manier. Daar komt het mooiste van wat een mens kan worden naar boven. En iedereen heeft die kracht in zich. Vertrouw daarop.  

Parkinson is een vijand waartegen gevochten moet worden. Maar geeft ook kansen om samen te groeien. Neem samen de uitdaging aan en je zult versteld staan van wat mogelijk is”.