Ademhalen – de praktijk

Korte samenvatting: adem langer uit dan in (bijv. 6 tellen uit, 4 tellen in), adem in door je neus, zit/sta rechtop en adem in rust totaal 6-8 keer per minuut!

Alex Kerten stelt dat de meeste Parkinsons oppervlakkig (hoog) ademhalen. Hij stelt dat diepe (buik)ademhaling helpt tegen buikklachten en een scheve of voorovergebogen houding. Zie en beluister zijn youtube.

Ademhaling kan om meerdere redenen een uitdaging zijn bij Parkinsons.

  • Rigiditeit in borst- en middenrifspieren kan ‘groot inademen’ wat moeilijker maken. Bewust ademen tijdens mindfullnes en yoga/qigong is volgens prof Bas Bloem helpend. Daarnaast kun je dagelijks de ademhalingsoefening van Wim Hof doen die je vindt onderaan deze pagina.
  • De aansturing door je autonome zenuwstelsel is door de parkinson soms wat in de war. Als je praat en wandelt/eten kookt tegelijk, dan is ademhalen erbij een soort 3-dubbeltaak. Soms ‘vergeet’ iemand met parkinson dan adem te halen.

Ademhalen was voor mij altijd ‘het ondergeschoven kindje’ in alle interventies die ik op deze website beschreef. Reden: Ik was er niet goed in, vond het erg vervelend om volgens voorschrift te ademen, omdat ik daar benauwd van werd.

Na een periode van duizeligheid en ademnood (ik dacht oprecht dat ik MSA had!), ben ik erachtergekomen dat ik per minuut wel 20x heel oppervlakkig ademhaal. 6 x is gezond. 20 écht teveel. Hyperventilatie heet dat! Dat moet zijn wat Alex Kerten constadeerde bij zijn parkinson-patiënten.

Uit navraag bij lotgenoten, o.a. in een facebookgroep, blijkt duidelijk dat ik niet de enige ben die worstelt met ademen. Velen met mij waren of werden zich bewust van een ingewikkelde manier om onszelf van lucht te voorzien. Er ontstonden interessante discussies. Man, wat lijken de verschijnselen van hyperventilatie op sommige van parkinson. En interessanter … wat een mega-versterkend effect op parkinsonverschijnselen heeft dat snelle ademen!

Dat moet dus langzamer en gecontroleerder! Maar hoe doe je dat?

Ik ontdek Katrien Geeraerts, licentiate in de bio-medische wetenschappen en medisch laboratoriumtechnologe, bestel haar boek en bekijk haar you-tube:

Dank zij haar tips, adem ik nu een stuk gecontroleerder tijdens mijn Qigong- en meditatieoefeningen. Dan heb je het toch gauw over zo’n 2,5 uur per dag. En het helpt enorm! De duizeligheid is bijna de hele dag weg. Als ik nu bij de slager kom, doe ik mijn bestelling, kijk om me heen en maak een babbeltje. Zoals dat normaal is. Afgelopen weken liep ik als een dronken koe, botsend tegen de deurpost (om een naar buiten gaande klant te ontwijken) de winkel in. Ik focuste me op de vaak kleine rij en gebruikte het beetje overgebleven concentratie om afwisselend de winkelmevrouw en haar producten aan te kijken, alle aandacht mobiliserende niet om te vallen. Het was steeds een kunst om de winkel te verlaten zonder te struikelen over mijn eigen boodschappentas of tegen een andere klant aan te botsen. Ik ben gestopt na te denken wat anderen zouden zien en denken.

Hoe adem ik nu tijdens de Qigongoefeningen en meditaties?

  • 4 tellen in, 6 tellen uit. 6 ademhalingen per minuut dus. Of:
  • Blokademhaling: 4 tellen in, 4 tellen rust, 4 tellen uit, 4 tellen rust … en dan weer opnieuw.

En verder?

  • Zoveel mogelijk buikademhaling (duw je navel naar buiten en laat je middenrif afdalen);
  • Geen onnodige spierspanning op schouders, nek of middenrif;
  • Ga rechtop zitten, schouders licht naar achteren en beneden, bekken wat gekanteld;
  • Adem via de neus ipv via de mond;
  • Adem spaarzaam, zonder diepe ademteugen;
  • Ik doe een aantal keren per dag de oefening van Stanley Rosenberg om de atlas en draaier (bovenste nekwervels) met elkaar te stroomlijnen. Vreemd genoeg verbetert mijn stem daardoor enorm! Je kunt de oefening vinden op deze pagina.

En daarnaast? Veel zingen! En luid praten!!!

Het helpt!

Maar is deze bewust gezondere manier van ademhalen niet dweilen met de kraan open? Of kan die kraan ook een beetje dicht? Ik bedoel … dat het ook een beetje vanzelf gaat?

Onder deze te snelle ademhaling zit natuurlijk ook (onbewuste) stress en duidelijk voelbare, doch niet-te-duiden angst. Veel van mijn ‘goeroes’ hebben het daar ook over. Dr. Janice Hadlock stelt zelfs dat als je een staat van je volkomen veilig-voelen zou bereiken, je dopamine-circuit zich onmiddelijk herstelt! Ik denk dat ik er goed aan doe om toch nog maar eens in te zoomen op of oud-zeer op onbewust level on andere stress in mij zit rond te zingen. Ik schaf een aantal boeken aan over de nervus vagus en de polyvagaaltheorie en het bekende boek traumasporen van Dr. Bessel van der Kolk om in onze vakantie te gaan lezen. En het boek van Katrien Geeraerts dat zij heeft geschreven over hyperventilatie. Ik ga een samenvatting maken, voor zover die er toe doet, en opnemen in de link hyperventilatie en nervus vagus.

Een quick-fit in een verstoord ademhalingspatroon en tegelijk een spierversterkende en soepel makende ademhalingoefening, is deze van Wim Hof (geplaatst met toestemming van Wim Hof). Let op, doe deze oefening het liefst met een lege of een niet-te-volle maag! En kijk even of deze bij jou past en je ademhalingspatroon erna weer rustig en ontspannen is. Dit is eigenlijk een soort ‘gecontroleerd hyperventileren’, maar ook een oefening in ‘groot ademhalen’ en een heel fijne oefening om je borst- en middenrifspieren fit en soepel te houden.