Hoofdstuk 8 – Starten met natuurlijke Levodopa (Mucuna Pruriens)

In mijn boek van 2014 ‘Mucuna versus Parkinson’ heb ik al geschreven over de mogelijkheden van behandeling met Mucuna in plaats van synthetische Levodopa. (Noot van Marianne: lees hier de samenvatting)

Er zal een moment in het ziekteproces komen dat de patient levodopa nodig heeft, dus waarom niet eerst de natuurlijke variant geprobeerd in plaats van direct naar de chemische farmacie te grijpen?

Veel artsen weten spijtig genoeg weinig van Mucuna, omdat ze het niet hebben bestudeerd. Het is een natuurlijke levodopa die minder bijverschijnselen veroorzaakt. De werking is sneller, houdt langer aan en het verbetert bovendien het humeur. Ik heb dat in de praktijk gezien. Maar Mucuna kan niet met alle medicijnen samen dus inname moet worden gemonitord door een dokter.

De bron met de meeste natuurlijke levodopa zijn mucuna-zaden die niet alleen levodopa bevatten, maar ook serotinine, nicotine en andere stoffen (nog niet allemaal bekend). Er zijn verschillende varianten op de markt:

 • Zaadpoeder van bijvoorbeeld merk Zandopa. Dat bevat 2,5 tot 3,9 % levodopa dus van die poeder heb je dagelijks veel nodig.
 • Capsules en tincturen waarin bewerkte poeder zit met een concentratie van 15 tot 50% levodopa, soms zelfs hoger

De experts op het gebied van Parkinson, dr. Lees en dr. Olanow hebben enkele zaadextracten gepatenteerd en voorgesteld een alternatieve bron van Levodopa te zijn

Voordelen van Mucuna ten opzichte van synthetische lecodopa:

 • Het is minder toxisch;
 • Het wordt beter geabsorbeerd, het effect is eerder;
 • Het verbetert symptomen voor langere periode;
 • Het vereist niet een frequente dosisverhoging om effectief te blijven;
 • Het veroorzaakt minder dyskinesien en kan deze zelfs verminderen.

Maar!

Mucuna zonder carbidopa of benserazide is minder effectief dan de synthetische pillen waar deze hulpstof wel in zit. Om dezelfde hoeveelheid levodopa in het brein te krijgen als medicijnen door de bloed-breinbarriere heen krijgen, zal je 3 tot 4 keer meer levodopa moeten gebruiken als je er geen carbidopa of bensorazide bij neemt. Daar komt bij dat de Mucuna-producten die verkocht worden via internet maar weinig levodopa bevatten en niet zelden nog veel minder dan de hoeveelheid die op het etiket staat aangegeven.

Om hetzelfde klinische effect te bereiken als wat 1 tablet of Sinemet (250/25 of 200/50 mg) doet, heb je 30 gram Zandopa (2,5 – 3,9 % levodopa), dat is 1000 mg levodopa-zonder-Carbidopa nodig. Dat is het equivalent van 14 capsules van bijvoorbeeld 400 mg met 15% levodopa (Merk NOW)

Of bij 3×100 Sinemet plus 100/25: 22 capsules van Now.

Groene thee bevordert de effectiviteit van Mucuna, omdat het Carbidopa-achtige stoffen bevat die de biologische beschikbaarheid wat verhogen. Groene thee kun je ook in capsules innemen.

Carbidopa of benserazide zorgen ervoor dat de Mucuna beter wordt opgenomen en de bijwerking (misselijkheid en tachycardia) minder optreedt. De combinatie vermindert dyskinesien. Kun je Carbidopa niet verkrijgen, dan kun je de Mucuna combineren met een halve tablet Sinemet Plus 100/25. Let erop dat je de dosis dan reduceert tot een kwart van de dosis zonder Mucuna.

Op Internet wordt er betrouwbare en onbetrouwbare Mucuna aangeboden. Soms wordt aangegeven dat een product een bepaald percentage Levodopa bevat, wat er niet in zit.

Tanya Denne, een onderzoeker uit Oregon heeft 6 Mucuna-producten geanalyseerd. 3 bevatten slechts 6, 34 of 40% van de Mucuna die volgens de informatie van de verpakking in het product had moeten zitten. De andere 3 bevatten wel het aangegeven percentage of zelfs meer. De laatste 3 waren het merk Dopabean (Solaray), Mucuna Dopa (SourceNaturals) en Zandopa (Zandu). Een ander onderzoek uit 2022 wees een nog grotere verschil aan tussen vermelde en gemeten inhoud. Als je Mucuna koopt, vraag een ‘certificate of content’.

Andere hoofdstukken:

 1. Symptomen die dr. Parkinson nooit heeft gezien en beschreven
 2. Powerwalking/Brisk-walking in plaats van Sinemet
 3. Ik voel, dus ik besta
 4. Plezier laat dopamine stijgen
 5. Stress doodt neuronen
 6. Vertel me je dromen en ik voorspel je jouw toekomst
 7. Ziekte van Parkinson ontstaat in de darmen
 8. Beginnen met natuurlijke Levodopa (Mucuna)
 9. Mucuna voor patienten die al medicatie gebruiken
 10. Essentiele toevoegingen