Hoofdstuk 3 – Ik voel dus ik besta. Over sensorische stimuli.

Samenvatting:

De buik wordt gevoed met eten, het zenuwstelsel – via gevoelszenuwen- met sensorische stimuli. Zonder deze stimuli krimpt het brein! Als een muis vanaf zijn geboorte langere tijd geen licht zou zien, sterven visuele neuronen af.

Zintuigelijk bewustzijn vindt plaats in de huid, spieren en gewrichten. Simpel even aanraken kan iemand met Parkinson al uit een freeze helpen. Aanraking, verzorging en een zachte of steviger massage (eventueel in combinatie met geurige oliën en rustige muziek) veroorzaakt een stormvloed aan sensaties die voor iemand met Parkinson bijzonder waardevol kan zijn. Geuren en smaken, muziek en poezie hebben invloed op het limbische (emotionele) brein en de basale ganglia (het beweegcentrum van het brein). Overweeg electro-acupunctuur.

Een hobbelige treinreis of rit op een voertuig zonder schokbrekers bootst een massage na en blijkt daarom ook Parkinsonverschijnselen te verminderen. Een patient vertelde dat hij ‘ ochtends na het ontwaken eerst een tractorrit maakt en pas daarna zijn eerste tablet Sinemet inneemt. De hobbeligheid beweegt de gewrichten, ontspant de spieren, verbetert de botconditie en verbetert de houding, stimuleert trilling en via de wervelkolom bereikt het het beweegcentrum in de Nuclei. Er bestaan trilplaten die loopbeweging kan verbeteren met 60%

De oermens liep blootvoets, waardoor voetzool en tenen contact maakten met de aarde. In voetzolen zitten heel veel gevoelszenuwen. Probeer het ook eens! De methode heet earthing en kun je beoefenen op strand of op gras.

Andere hoofdstukken:

  1. Symptomen die dr. Parkinson nooit heeft gezien en beschreven
  2. Powerwalking/Brisk-walking in plaats van Sinemet
  3. Ik voel, dus ik besta
  4. Plezier laat dopamine stijgen
  5. Stress doodt neuronen
  6. Vertel me je dromen en ik voorspel je jouw toekomst
  7. Ziekte van Parkinson ontstaat in de darmen
  8. Beginnen met natuurlijke Levodopa (Mucuna)
  9. Mucuna voor patienten die al medicatie gebruiken
  10. Essentiele toevoegingen