De step

Ik kan de laatste tijd soms moeilijk lopen. Soms, niet altijd. De ene dag loop ik zonder moeite 10 kilometer in 1.40 uur, de dag ervoor en erna lijkt het alsof ik me door stroop ploeter en haal ik nauwelijks het einde van de straat. Dus heb ik een step gekocht. Een gewone, (juist) niet een elektrische. Een opklapbare (waardoor meeneembaar in de bus), met heuse luchtbandjes. Bij de Stepwinkel in hartje Amersfoort.

Wat is dát een leuke openbaring! Ik kan al steppende weer lekker meedoen aan het wandelverkeer in de stad, zonder me rot te focussen op mijn loophouding en balans, mijn eigen benen vooruit te denken of op te letten dat ik niet tegen mensen opbots. Vooral het sociale aspect, dat ik tijdens het ‘lopen’ weer kan babbelen, grapjes maken en om me heen kan kijken en schijfruimte in mijn brein overhoud om te genieten van alle indrukken, maakt me helemaal blij! Het stuurtje doet namelijk precies wat ík wil, en dat is bij mijn benen vaak niet het geval.

Leuke bijkomstigheid (ik geloof niet in toeval) is een gesprek dat ik in de Stepwinkel had met een andere klant, nadat ik mijn step bij de aardige stepverkoper afgerekend had:
* Ik: “Heeft u eigenlijk ook E-steps?”
* Verkoper: “Jazeker!”
* Andere klant: “Sorry dat ik me ermee bemoei, maar aan steppen met een E-step of fietsen met een E-bike zit echt helemaal niets gezonds”.
* Ik: “Ik denk dat u in het algemeen gelijk heeft, maar ik heb Parkinson en zal ooit toch moeten geloven aan iets gemotoriseerds, denk ik”.
* Klant (keek mij doordringend aan): “Mevrouw, ik ben huisarts, begint u in uw geval nóóit aan iets gemotoriseerds! Steppen is hartstikke goed voor u, dat ritmisch bewegen. Sommige mensen met Parkinson doen ook oortjes met ritmische muziek in als hulpmiddel. Blijf gewoon steppen, eventueel ooit met een zadel, zodat de step een loopfiets wordt, maar blijf altijd die ritmische bewegingen maken! En gebruik geen hulpmotor!”

Soms kom je gewoon engelen tegen in het dagelijks leven. Zij was er zoëen!

En dit is hem (de stadstep) geworden:

Gegrepen door het verschijnsel steppen, ook footbiken genoemd, kocht ik een week erna een sportstep voor langere afstanden (plaatje hieronder) en hij bevalt me erg goed!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *