Iets minder dan 3 jaar na de diagnose: start met de B1/thiamine therapie

Mei 2023. Nog steeds gebruik ik geen medicijnen en daar ben ik trots op. Maar ‘het ziet er niet uit’, denk ik soms. De ketogene leefstijl geeft me veel, het helpt vooral tegen stemmingsklachten, verbetert geheugen en cognitie, vermindert pijn, blaasproblemen. Maar het doet niets tegen de motorische klachten. Ik ben traag, initiatief-loos en futloos.

Ik begin aan de Hoge-dosis vitamine-B1 therapie. Aanrader! (hoewel het niets doet tegen traagheid, daar had ik Mucuna voor nodig)

Lees hier alles wat ik weet over de vitamine B1-therapie: het protocol, bronnen, mijn eigen ervaring …

10 reacties op “Iets minder dan 3 jaar na de diagnose: start met de B1/thiamine therapie

 1. Hallo Marianne, ik las in het boekje dat dokter Costantini aanraadde van de B1 samen met de parkinsonmedicatie te nemen, zou het daardoor komen dat het bij jou nog fel op en af gaat?
  Ook kwam ik het volgende tegen:
  Vitamine B1 (thiamine) is als co-enzym essentieel voor de energieproductie uit koolhydraten en ondersteunt daarmee organen die voor hun energieproductie afhankelijk zijn van koolhydraten zoals hersenen, spieren, hart en zenuwen.
  Ketogeen eten betekent ook koolhydraatarm, dus dit zijn al 2 dingen die bij jou misschien nog niet het beoogde resultaat geven?

  1. Wat een goeie gedachten! Dank je voor je reactie.

   Vwb je idee dat vitamine B1 vooral werkt in combinatie met levodopa, las ik dat dr Costantini het middel ook adviseerde bij mensen die nog niet aan de pillen waren en zij soms zodanig herstelden dat ze ook niet aan de levodopa hoefden. Ik ben een beetje een ‘tussengeval’, geen medicatie, wel verschijnselen. Misschien heb je wel gelijk.

   Vwb het idee dat de ketogene leefstijl de koolhydraatstofwisseling ontziet en thiamine misschien minder nodig is (of andere gedachte dat in vlees veel vit B1 zit en een tekort daaraan bij de ketogene leefstijl minder voordehand ligt) denk ik het volgende. Ik heb over dat onderwerp geluisterd naar YouTubes van Elliot Overton en dr Chandler Marrs. Zij stellen dat deze leefstijl een goede stap kan zijn een ernstig tekort te voorkomen, maar de Hoge doses therapie meer doet. Er worden doses gebruikt die 1000 of meer keer hoger liggen dan sec nodig is om te overleven. Dan wordt de thiamine gebruikt als ‘medicijn’. Maar hoe de interactie tussen ketogeen en thiamine precies is, weet ik niet

   Sorry trouwens voor mijn late reactie, ik was op vakantie.

   Gebruik jij ook de Hoge doses thiamine?

   Liefs
   Marianne

   1. Nog niet, ik bestelde op 27/6 2 doosjes op Pure Formulas, de webshop die Daphne aanraadt, maar deze zijn nog steeds niet verzonden. Ondertussen heeft een lieve dame die tijdelijk in de US verblijft, mij beloofd om volgende week 2 doosjes mee te brengen. Ik ben wel gestart met een B-complex en Magnesium.

 2. Indrukwekkend Marianne, hoe je telkens weer de energie kan vinden om op zoek te gaan naar de juiste dosering B1. Best een hele weg die je daarin inmiddels al hebt afgelegd. Ik lees graag mee in je ‘dagboek’ en hoop dat je binnenkort weer meer positieve effecten zult gaan merken.
  Dankjewel voor het delen. Ik volg je zoektocht naar de juiste inname graag. Het inspireert mij in elk geval om – wellicht op een later moment – dit pad ook te volgen.

 3. Welk B1 en vit B complex neem jij? Blijkbaar zit er in het B complex van Physalis wat ik kocht bij H&B teveel B6. Ik woon in België maar nu onderweg naar Dordrecht, misschien kan ik hier mijn voorraad inslaan

  1. Hoi José, Ik gebruik de orale tabletten van Clark (500 mg, online besteld) voor de vitamine B1. En vitamine B-complex via Nutritional Yeast en een B-complex pilletje van de Trekpleister. Die laatste moet ik me nog wat in verdiepen… ik ging met vakantie waar ik de Nutritional Yeast niet kon gebruiken en moest even snel wat hebben.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *