Ketogene leefstijl – theorie

Ik werd zeer geïnspireerd door het lezen van het boek van Dr. Bruce Fife, Dr. Terry Wahls en het bekijken van de youtubes van Dr. Mary Newport. Ze pleiten er allen voor dat een ketogene leefstijl de verschijnselen van Parkinson significant kan verminderen. Daar begon mijn ontdekkingsreis!

Al gravende vond ik een wetenschappelijk onderzoek dat is uitgevoerd door Dr. Matthew Phillips, waarin met cijfers geduid werd dat het gaat om een vermindering van gemiddeld 41% van verschijnselen en dan met name de non-motorische klachten. Later kruisten steeds meer ervaringsverhalen en publicaties mijn pad die de gunstige effecten beschreven van het weglaten van koolhydraten bij Parkinson. Eén wil ik hier zeker melden en dat is een onderzoek dat het effect van een ketogene leefstijl onderzoekt op de alfa-synucleïne accumulatie (wat wordt verondersteld de veroorzaker van Parkinson te zijn): https://www.michaeljfox.org/grant/effect-dietary-ketosis-alpha-synuclein-accumulation

Met de ketogene leefstijl krijgen hersenen (o.a.) een schonere en krachtigere brandstof aangereikt (ketonen) die beter worden opgenomen, cellen waar nodig repareren en bovendien minder belastende afvalproducten (vrije radicalen) in hersenen achterlaten dan bij de ‘gewone eetstijl’. En volgens het bovengenoemde onderzoek vermindert het zelfs de mogelijk belastende hoeveelheid alfa-synucleine in het brein. De ons allen bekende eetstijl volgens de schijf van 5 levert een andere voorkeursbrandstof (glucose), waar hersenen door de Parkinson niet zo goed bij kunnen en welke meer afvalstoffen achterlaat. De oorzaak daarvan is dat de meeste mensen met een neurodegeneratieve aandoening, insulineresistent zijn. Lees en kijk vooral even de pagina van Dr. Matthew Phillips als je precies wil weten hoe dat zit.

Of bekijk onderstaande youtube van de voedingsdeskundige Amy Berger, die onlangs sprak op het Ancestor Health Symposium:

Mocht ook jij geïnspireerd zijn en dit willen gaan doen, dan kun je lezen op deze pagina hoe je met deze leefstijl kunt beginnen.

En wil je mijn ervaringen lezen, bekijk dan mijn beide blogs verkrampte hamstring en ketogeen en ketogeen vervolg.